Türkiye ekonomisi gün geçtikçe güven kaybederken artan enflasyon, dolar kuru vatandaşı kara kara düşündürüyor. Bir üniversite öğrencisi ise ekonominin durumu sorulduğunda “Skandal, rezalet.  Ben bugün bir öğrenci olarak en temel ihtiyacım olan bir bilgisayar almak istiyorum. En kötü bilgisayarı 15 bin liradan aşağı alamıyorum yani ben bu şekilde okul okuyamam dolayısıyla bu doların bu Türk lirasıyla eş değerliliği on kadar kötü ki en kötü bir elektronik cihazı çok yüksek fiyatlarla alıyoruz. Bu şekilde sürdürmemiz mümkün değil zaten sürdüremiyoruz” dedi ve ekledi:

“10 ay içerisinde 76 kişi intihar etmiş ekonomik nedenlerden dolayı. Belki her an herkes intihar edebilir. Hatta o sayıların bile doğru olmadığına inanıyorum. Bence herkes intihar etmeyi düşünüyor ekonomik sıkıntılar ötürü.  Öğrencilerinde durumu çok kötü. Şimdi okula gidip yemek yiyeceğiz, okulda ki yemek rezalet ama çok ucuz olduğu için onu yemek zorundayız. 

‘YÖNETİM GİDERSE DURUM DÜZELEBİLİR’

Eğer yönetim giderse değişirse bu durumlar düzelir. En azından parlamenter sisteme dönülürse daha umur verici olabilir. Ama hali hazırda durum çok kötü. Hepimiz bir an önce yurt dışına çıkmaya bakıyoruz.”

‘ERDOĞAN’IN DİPLOMASI OLMADIĞINI HEPİMİZ BİLİYORUZ’

Erdoğan’ın geçtiğimiz gün Batman’da gençlerle buluşmasının ardından yaptığı açıklamalarda ‘Ben ekonomistim’ ifadelerini kullanması tepki çekti. Bunun üzerine bir vatandaş “Ekonomistim diyor ama üniversite diploması yok burasıda bir üniversite ve önündeyiz bizde, üniversite diploması olmadığını biliyoruz. Ekonomist olmak için en azından bir lisans diplomasına sahip olmak lazım” ifadelerini kullandı.  

 ALLAH BİZİ KURTARSIN’

‘En büyük sorun nedir ?’ diye sorduğumuzda peş peşe gelen zamlardan şikayet eden bir vatandaş ekonomide durumun kötü olduğunu ve bunun ancak yönetimin değişmesiyle çözülebileceğini belirtti ve “Zamlardır, yönetimdir en büyük sorun bunlar. Zamlar başını almış gidiyor. Allah bizi kurtarsın. İnan ki geçinemiyoruz emin olabilirsiniz. Erdoğan bir gelsin kenar mahallere gitsin bakalım ekonominin halini görsün’ dedi.

‘DEVLET YETERLİ CEZA VERMİYOR’

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin ekonomi olduğunu vurgulayan bir vatandaş “Ekonomide tabi ki yapılması gerekenler var ama bunun en çok etkisi ahlaksızlıktır. Esnaf dediğimiz kesimin yaptığı ahlaksızlıklar var. 10 liraya aldığını 100 liraya satıyor. Temelden bir eğitim lazım ve bunu disipline edecek bir devlet otoritesi lazım yani yaptırım gerek. Zincir marketler mesela. Ceza yazılıyor; 1 milyon TL. Adamlar onu bir günde kazanıyor zaten. Yaz bakayım 100 milyon TL onu yapabiliyor mu bakalım. Yapılan uygulamaların etkili olması gerekiyor. Cezaların etkili ve orantılı olması lazım” dedi.

‘HÜKÜMET AVRUPA İÇİN ATAĞA GEÇMELİ’

“Yurt dışındaki batılı devletlerin saçma sapan hareketleri ve siyasal anlamda ortak gözüküp de hep arkadan vurmaları hoş değil. Onun için onlara daha farklı tedbirler almaları gerekiyor. Ortağız, şöyleyiz, böyleyiz edebiyatlı sözlerle değil onlara karşı atakta bulunmak zorunda hükümet. Yani hem PKK'ya silah vereceksin hem de ortağız diyeceksin. Erdoğan'ın bu konuda daha ciddi kararlar alması gerektiğini düşünüyorum Avrupa hakkında. Sözlerle bir yere kadar idare ediliyor ama benim her gün şehidim geliyor, ekonomimizi vurmaya çalışıyorlar. Bunlara daha çok tedbirler alınması lazım. Yaptırım karşılıklı olur, kısasa kısas. Türkiye olarak aciz bir ülke değiliz şuanda. Onun içinde gereğini yapmak gerekiyor.”

Konuyla ilgili diğer görüşler ise şu şekilde:

“İnsanların birbirine anlayışsız olmaları olabilir. Fikir ayrılıkları bile insanların birbirleriyle tartışmasına neden oluyor. Sonuçta herkes aynı fikri savunmak zorunda değil ama karşı tarafı anlayışla karşılayamıyoruz bence.”

“Ekonomi de dolar, euro, altın belirleyici bir faktör ama ülkenin dış borçları var onun için biraz sıkıntı ama onu dışında pek sıkıntı değil. Asıl problem dolar, euro ve altın neden artıyor? Üretmiyoruz o yüzden. Üretmemiz gerekiyor.”

“Erdoğan'ın ekonomisti demesi üzerine 'ben bir mühendisim ama iş olmayınca bir anlamı var mı ? Yok. Erdoğan'ın arkasından gelebilecek kimse yok. Değişmesi için Atatürk gibi bir insanın gelmesi lazım. Gelmeyeceğine göre değişmez.”

POLEMİKHABER/ AYŞE NUR BAŞOL