Duyuru, hükümetin müzakere heyetine başkanlık eden Sosyalist Parti Milletvekili Jorge Rodriguez tarafından yapıldı. Rodriguez, Venezüella hükümetinin Pazar günü başlayacak olan müzakerelere katılmayacağını söyledi.

Eylül ayında Venezüella hükümeti, Haziran 2020'de uçağı yakıt ikmali için Cape Verde'de durduğunda tutuklanan Saab'ı, iki tarafın siyasi krizlerini çözmeye çalıştığı Meksika'daki muhalefetle yaptığı görüşmelerde müzakere ekibinin bir üyesi olarak atadı. 

Rodriguez, yaptığı açıklamada, müzakerelerin askıya alınması kararını delegemiz Alex Saab Moran'a "karşı vahşi saldırganlığa karşı en derin protestomuzun ifadesi" olarak nitelendirdi.

GUAİDO’DAN SERT TEPKİ GELDİ

Muhalefet lideri Juan Guaido kararı kınayarak, "Meksika'daki yardımlarının bu sorumsuzca askıya alınmasıyla, şu anda yüzde 76,6'lık aşırı yoksulluktan muzdarip olan ülke için bir kez daha acil ilgiden kaçıyorlar" dedi ve ülkedeki krize bir çözüm bulma konusunda ısrar etmeye devam edeceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı, 2019 yılında Saab'ı Venezüella'nın devlet kontrolündeki döviz kurundan yararlanmak için bir rüşvet planıyla bağlantılı olarak suçladı. ABD ayrıca, Saab ve Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun devlet tarafından yürütülen bir gıda sübvansiyon programından kâr etmesine izin veren bir yolsuzluk ağını düzenlediği iddiasıyla yaptırım uyguladı. Saab'ın avukatları, suçlamaları "siyasi güdümlü" olarak nitelendirdi.

ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü, Saab'ın iadesini doğruladı ve ilk duruşmasını Pazartesi günü Florida Güney Bölgesi Bölge Mahkemesinde yapılmasının beklendiğini söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda, Saab'ın iadesini "uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve Nicolas Maduro diktatörlüğü tarafından yürütülen yolsuzlukla mücadelede bir zafer" olarak nitelendirdi. 

Reuters