İktidara yakınlığı ile bilinen araştırma şirketi Asal Araştırma'dan son  seçim anketi sonuçları geldi. 30 büyükşehirde yapılan araştırmada AK Parti ve Erdoğan'ı uçuran sonuçlara yer verildi. 

5-8 Mayıs 2022 tarihleri 2 bin 400 kişi arasında yapılan araştırmada vatandaşlara "Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?, Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" soruları yöneltildi. Yüzde 67.2'lik kesim ekonomik sıkıntılar yanıtını verirken, ekonomik krizi AK Parti'nin çözeceği belirtildi. 

EN ÖNEMLİ SORUN 'EKONOMİK SIKINTILAR'

Araştırmaya katılanların yüzde 67.2 gibi büyük çoğunluğu, Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomik sıkıntılar olduğunu ifade etti. İkinci sırada yüzde 6.5 ile işsizliğin yer aldığı araştırmada; üçüncü sırada yüzde 5.4 ile eğitim, dördüncü sırada ise yüzde 4.2 ile adalet başlığı yer aldı.

'KRİZİ ÇIKARAN SORUNU ÇÖZSÜN' DENİLDİ

Aynı soruya yanıt verenlere ikinci olarak "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorusu yöneltildi. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 33.1'i tercihini AK Parti'den yana kullanırken, yüzde 24.5'lik kesim de CHP'den yana görüş bildirdi. Üçüncü sırada yüzde 8.7 ile İYİ Parti, dördüncü sırada yüzde 7.5 ile HDP, beşinci sırada yüzde 4.2 ile MHP, altıncı sırada yüzde 1.1 ile Deva Partisi bulunuyor.

'EN GÜVENDİĞİNİZ DEVLET ADAMI VEYA SİYASETÇİ KİMDİR?'

Ankette katılımcılara, "En güvendiğiniz devlet adamı veya siyasetçi kimdir?" açık uçlu sorusu yöneltildi. Vatandaşın cevabı ise şu şekilde oldu:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 31

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 13,5

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: yüzde 11.6

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: yüzde 10

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: yüzde 8.5

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: yüzde 8.1

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: yüzde 3.8

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: yüzde 3.4

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: yüzde 3.0

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: yüzde 1.5