Batı Afrika ülkesinde ilk kez Ebola benzeri hastalık bulunan Gana'da iki ölümcül Marburg virüsü vakası tespit edildi. Ayın başlarında, Ashanti bölgesindeki iki kişiden alınan kan örnekleri, Marburg virüsüne sahip olduklarını gösterdi.

DSÖ ‘YANITTAN’ MEMNUN

Gana Sağlık Servisi (GHS), örneklerin Senegal'deki Pasteur Enstitüsü'ne gönderildiğini ve teşhisin doğrulandığını söyledi. GHS Başkanı Patrick Kuma-Aboagye, “Gana, Marburg virüs hastalığını ilk kez doğruladı” dedi.

Temaslı vaka olarak tanımlanan 98 kişinin karantina altında olduğu GHS açıklamasında, Gana'da henüz başka Marburg vakası tespit edilmediğine dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü Gana'da virüsün ilk dalgasını ilan etti. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, "Sağlık yetkilileri, olası bir salgına hazırlanmak için hızlı bir şekilde yanıt verdi" dedi.

Moeti, "Bu iyi, çünkü acil ve kararlı bir eylem olmadan Marburg kolayca kontrolden çıkabilir. DSÖ sahada sağlık yetkililerini destekliyor ve şimdi salgın ilan edildiğine göre, müdahale için daha fazla kaynak topluyoruz" diye ekledi. 

KORKUTAN ÖLÜM ORANI

Ganalı sağlık yetkilileri, "Bu nedenle halka yarasa kolonilerinin yaşadığı mağaralardan kaçınmaları ve tüm et ürünlerini tüketmeden önce iyice pişirmeleri tavsiye ediliyor" dedi. Buna ek olarak, sağlık personeli de dahil olmak üzere, mağdurlarla temas halinde olduğu belirlenen herkes kendini izole etmelidir.

Viral hastalık, yüksek ateş ve şiddetli baş ağrıları ile hastaları aniden vurur. DSÖ'ye göre, doğrulanmış vakalardaki ölüm oranları, virüs türüne ve vaka yönetimine bağlı olarak önceki salgınlarda yüzde 24 ila yüzde 88 arasında değişiyor.

Marburg virüsü, yarasalar da dahil olmak üzere enfekte hayvanlardan yayılabilir. Semptomları arasında yüksek ateşin yanı sıra iç ve dış kanama yer alıyor. Neredeyse Ebola kadar ölümcül olan bu virüs için herhangi bir tedavi veya aşı yok. (Guardian)