BioNTech'in kurucu ortakları, geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin evrak işleriyle boğuşurken, 90 yaşındaki Margaret Keenan'ın İngiltere’de bir hastanede kollarını sıvadığı görüntülerini kaçırdılar ancak Keenan, aşının enjekte edildiği ilk hasta oldu.

Ancak bu görüntülerin sembolizmi açıktı: Bugüne kadar 1,6 milyondan fazla can alan bir hastalığa karşı insanlığın mücadelesini etkin bir şekilde başlattı.

ŞAHİN: GERGİNDİK

Sessiz güveni sarsılmaz görünen Dr. Şahin, “Gergindik” diye itiraf ediyor. Altı ülkedeki klinik çalışmalarda 22 binden fazla kişiye aşılarının uygulandığını görmesine rağmen, “insanların bir deneme dışında, ilk kez aşılanması farklıdır” diyor. Bilim, doğası gereği yavaş ve özenli bir iştir. Hipotezlere meydan okunmalı ve yeni fikirler tükenene kadar test edilmelidir. Başarısızlık, sürecin önemli bir parçasıdır. Tüm bunlar, evli çiftin hastalığı önlemede yüzde 95'in üzerinde başarılı olan bir aşı üretme hızını daha da dikkat çekici hale getiriyor.

BIONTECH YALNIZ DEĞİL!

Aşısı kanser tedavisinde kullanılabilecek devrim niteliğinde yeni bir teknoloji kullanan BioNTech yalnız değil. ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, etkinliği bakımından Alman meslektaşları tarafından geliştirilen ürüne neredeyse eşit olan bir aşı için onay almaya çok yakın. Oxford üniversitesi ve AstraZeneca'nın aşısı da bazı dozlarda benzer bir yanıt oranına sahip olabilir ve daha düşük üretim maliyetleri göz önüne alındığında, gelişmekte olan dünyada yaygın olarak kullanılabilir. Çin ve Rus aşıları, kendi ülkeleri dışında başka testlerden geçtikten sonra oldukça etkili olabilir.

BAŞARI ÖYKÜSÜNÜN SEMBOLÜ

Dünyanın en güvenilir sağlık düzenleyicilerinin ikisinin onayını kazanan ilk aşının yaratıcıları olarak Financial Times’ın ödülü Dr. Şahin ve Dr. Türeci’ye gitti. Onlar, dikkat çekici bir bilimsel ve ticari başarı öyküsünün sembolü. (Financial Times)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com