Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal, Nutuk’un öğrencilere dağıtılmasına, ‘Atatürk’ün sigaralı fotoğrafı ve Sultan Vahdettin’e yönelik sözler’ gerekçesiyle izin vermedi. 

Karar büyük tepki çekerken Bakkal ardından görevden alındı.

KENDİNİ SAVUNDU!

Hürriyet’e konuşan Mustafa Bakkal kararını şöyle savundu: 

*Bize gelen kitapları incelememiz gerekiyor. Bu kitap Mavi Çatı yayınlarına ait ‘Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk’ isimli bir eser ve içinde sigara içen bir Atatürk görseli var. 

+Komisyonumuz inceledi. Çocuklara olumsuz örnek oluşturabilecek birtakım şeyler tespit edildi. İçinde sigaralı fotoğraf var. ‘Sopayla vurdu’ gibi birkaç şiddet içerikli cümle vardı. 

*Biz de uygun bulmadık kitabın dağıtılmasını. Kabul etsek de suç olurdu zaten.

*Ülkü ocağındaki arkadaşlar gelip benimle görüştü. İlkokuldan liseye kadar 700 öğrenciye dağıtmak istediler. Ben de 'tamam' dedim. Ama önce 'inceleyelim' dedik. 

*Sonra içinden bu gibi olumsuz örnekler çıkınca ret cevabı verdik. Yarın aynı kitap yine karşıma gelse yine reddetmek zorundayım. 

*Aynı kitap yüz defa da gelse reddetmek durumundayım. Hem orijinal hali değiştirilmiş farklı görseller konulmuş hem de kötü örnek oluşturabilecek ifadeler var. 

*Birkaç gün önce bir okulda 50’ye yakın kitap hediye ettik. Onların içinde ‘Nutuk’ da vardı. Ama o yüz temel esere uygun olarak satın aldığımız kitaplardı. 

*Ben zaten İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük öğretmeniyim. Soruşturma başlatıldı ama lehime çıkacağını bildiğim için hiçbir sıkıntım yok.