Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az bir süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anket sonuçlarına çevrildi.

Ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar nedeniyle birçok ankette iktidar partisi AK Parti ve ittifak ortağı MHP'ye seçmen desteğinin azaldığı görülüyor.

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, izlenimlerini paylaştı:

"AK Parti’den vazgeçen seçmenlerin kendilerini kararsızlar ve oy kullanmayacaklar içinde konumlandırdığı, muhalefet içinde gönül rahatlığıyla oy verecek bir alternatif bulamadıkları, bu yüzden seçim sürecinde AK Parti’ye geri dönebilecekleri sıklıkla dile getiriliyor.

Bu tür yorumlar, psikolojik üstünlüğü kazanmak için iktidara katkı sağlıyor, muhalif seçmenler üzerinde bir tür 'öğrenilmiş çaresizlik' hissiyle 'yine mi kaybedeceğiz' kaygısının tetiklenmesine yol açıyor. Peki durum gerçekten böyle mi?

'BU KAYIP, AK PARTİ'Yİ 2002'DEKİ OY SEVİYESİNİN ALTINA İNDİRDİ'

Öncelikle iktidarın oy kaybının geri döndürülebilir olmanın ötesine geçtiğini düşünüyorum. AK Parti'deki gerileme küçük küçük de olsa istikrarlı bir gerileme ve toplamda ciddi bir oy kaybına tekabül ediyor. 10 puanın üzerindeki bu kayıp AK Parti’yi 2002’deki oy seviyesinin altına indirdi.

(AK Parti, 2002 seçimlerinde oyların yüzde 34,3'ünü alarak tek başına iktidar olmuştu.)

AK Parti'nin oy oranının gerilediği seviye, bu partinin önümüzdeki seçimden birinci olarak çıkamama ihtimalini güçlendiriyor.

'CHP VE İYİ PARTİ'NİN OY ORANLARINDA BEŞER PUANIN ÜZERİNDE ARTIŞ VAR'

İktidarın oy kaybettiği, ama muhalefetin oy kazanamadığı iddiası sadece bir söylence. Bu iddia, gerçeklikle hiçbir şekilde örtüşmüyor. CHP ve İYİ Parti’nin oy oranlarında beşer puanın üzerinde artış var. Ayrıca AK Parti-MHP'den 'diğer' partilere geçişler olduğu görülüyor.

Son bir yılın bulgularını dikkatli bir biçimde incelediğimizde AK Parti’deki oy kaybının devam ettiğini, buna karşılık kararsızlar ve oy kullanmayacakların oranında bir artış olmadığını tespit ediyoruz.

Eğer AK Parti ve MHP’den kopanlar, iddia edildiği gibi muhalefet partilerine yönelmiyor olsa, kararsızların ve oy kullanmayacakların her ay biraz daha artması gerekirdi.

'GELDİĞİMİZ NOKTA YENİ BİR EŞİK OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR'

Geldiğimiz nokta, yeni bir eşik olarak değerlendirebilir. Çünkü AK Parti’nin oy oranını kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce yüzde 25’in altında ölçüyor olmamız bu partinin artık çekirdek ve sadık seçmen kümesi içinden de oy kaybetmeye başladığının bir göstergesi."