Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Samsun Çarşamba Havalimanı'nda TEKNOFEST 2022'de yaptığı Yunanistan'a yönelik açıklamaları ardından tansiyon düşmüyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Erdoğan'ın Atina'ya yönelik "Bir gece ansızın gelebiliriz" çıkışını NATO'ya şikayet edeceklerini açıkladı.

'MÜTTEFİKLERİMİZE BİLDİRECEĞİZ'

Yunan bakan resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Yunanistan, her gün yaşanan çirkin ve her türlü sınırı aşan açıklamalar ve tehditler içeren bu ortamda Türkiye'ye uymayacak. Müttefiklerimizi ve ortaklarımızı son birkaç gündür yapılan provokatif açıklamaların içeriği hakkında derhal bilgilendirerek, bu tehlikeli dönemde ittifakın birliğini kimin baltaladığını açıkça ortaya koyacağız. Aynı zamanda, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku kuralları temelinde, istikrar ve güvenliğin bir ayağı olarak hizmet etmeye devam edeceğiz"

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Samsun Çarşamba Havalimanı'nda TEKNOFEST 2022'de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "'Ey Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen, bunun bedeli ağır olur ağır. Yunanistan'a tek cümlemiz var. İzmir'i unutma. Vakti, saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz. Dün ülkemizin ayağına prangalar takarak ilerlemesini engelleyenlerin bir yerleri fırsat kollayarak beklediğinden emin olun. İnşallah bunlara fırsat vermeyeceğiz" demişti.

DÜNYA BASININDA YANKI BULDU

Erdoğan sözkonusu çıkışını özellikle Yunan basını olmak üzere dünya basını da manşetlerde geniş yer verdi.

İşte dünya basınının başlıkları:

Kathimerini: “Erdoğan: Yunanistan'a direk tehditler”
Ta Nea gazetesi: “İzmir'i unutmayın”
To Vima gazetesi: “Yunanlar, İzmir'i unutmayın-Adaları işgal etmeniz bizi bağlamaz”
İsrail merkezli The Jerusalem Post: "Erdoğan, Yunanistan'ı askerden arındırılmış adaları 'işgal etmekle' suçluyor"
ABC News: "Erdoğan, Yunanistan'a yönelik söylemini, 'bir gece ansızın gelebiliriz' sözleri ile artırdı"
Bloomberg haberinde iki ülkenin de NATO üyesi olduğuna vurgu yaptı ve "Erdoğan, iki NATO müttefiki arasındaki toprak anlaşmazlıkları üzerindeki artan gerilim nedeniyle Yunanistan'ı 'fazla ileri gitmemesi' konusunda uyardı" değerlendirmesinde bulundu.