Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik karşılıklı açıklamalarla son dönemde tırmanırken Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dendias, Türkiye’nin söylemindeki tırmanıştan duyduğu endişeyi dile getirdi. Dendias, Türkiye’nin son dönemdeki söylemlerine karşı ortak bir uluslararası tepkinin de oluştuğunu söylerken, adalar meselesinin hiçbir zaman gündeme getirilmediğini de sözlerine ekledi. Dendias, Türkiye- Libya mutabakatına da tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin müzakereye açık olmayan seçimler yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis’in son buluşmasından bu yana ilişkilerin kötüye gittiğini de hatırlatan Dendias, “Bu görüşmeye çok sıcak bakıyordum. Elimdeki tablo ilişkilerin son derece iyi gittiğiydi. Ancak toplantıdan sonra benim için tahmin etmesi imkansız gelişmeler oldu ve durum sürekli kötüye gitmeye başladı.” dedi.

Dendias, Yunanistan’ın sunduğu sayısız şansa rağmen Ankara’nın davranışının Yunanistan-Türkiye ilişkilerini sonuca götürmediğini öne sürdü. Özellikle, Libya’da bir Türk askeri varlığını içeren yasadışı Türk-Libya mutabakatına ilişkin olarak, bunun Türkiye ve Mısır arasında gerilime neden olabileceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı, “Türkiye’de ileri görüşlü biri, çıkmaz sokaklara ve tehlikeli yollara neden olan bu stratejiyi neden seçsin?” ifadelerinde de bulundu.