Ukrayna, Rusya'nın bu hafta başkent çevresindeki ve komşu kuzey Çernihiv bölgesindeki operasyonlarını doğudaki savaşlara odaklanmak için azaltacağını açıklamasından bu yana birliklerinin Kiev bölgesindeki 30'dan fazla kasaba ve köyün kontrolünü yeniden ele geçirdiğini söyledi.

Zelenski, "Ülkemizin kuzeyinde işgalciler ayrılıyor. Yavaş ama fark ediliyor. Bazı yerlerden savaşarak çekiliyorlar. Diğer yerlerde mevzileri kendileri terk ediyorlar. Ancak her yere mayın döşüyorlar. Evler mayınlı, ekipman mayınlı, hatta ölü insanların cesetleri bile…" dedi. Ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, "Bir sürü mayın var. Köyler mayınlarla dolu" diye ekledi.

‘UYANIK OLUN’

Ukrayna lideri, Kiev bölgesinin yeni kurtarılmış bölgelerindeki insanlara uyanık olmalarını söyledi ve başkentin batısındaki Dmytrivka köyünde bir gün içinde bin 500'den fazla patlayıcı bulunduğunu söyledi. Zelenski, mayınları temizlemek ve bölgelerin güvenliğini sağlamak için çabaların sürdüğünü söyledi, ancak kaçan sakinlere şimdilik uzak durmalarını tavsiye etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta başlattığı harekatı Ukrayna'yı "askerden arındırmayı amaçlayan özel bir askeri operasyon" olarak nitelendirdi. Ukrayna ve müttefikleri bunu savaş için temelsiz bir bahane olarak nitelendiriyor. İşgalden bu yana, 10 milyondan fazla insan evlerinden oldu. (Reuters)