Basın Sekreteri Kim Eun-hye'ye göre Yoon, geçen hafta Güney Kore sınırlarını geçen Kuzey Kore insansız hava araçlarına karşı alınan önlemler hakkında bilgi aldıktan sonra "orantılı seviyelerin ötesine geçen ezici bir yanıt" oluşturulması çağrısında bulunduktan sonra yorum yaptı.

Kim bir brifingde, "Görüşme sırasında, ulusal güvenlik ofisine, Kuzey Kore topraklarımızı işgal etmek için başka bir provokasyon düzenlerse askeri anlaşmanın geçerliliğini askıya almayı düşünmesi talimatını verdi" dedi.

YENİ KRİZLERE GEBE

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasındaki bir zirvenin oturum aralarında imzalanan 2018 anlaşması, "tüm düşmanca eylemlerin" durdurulması, sınır çevresinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ve kara mayınlarının kaldırılması çağrısında bulunuyor.

Anlaşmadan vazgeçmek, karakolların geri dönüşü, eski uçuşa yasak bölgede gerçek zamanlı tatbikatlar gibi krizler doğurabilir. İki Kore arasındaki ilişkiler onlarca yıldır kötü olmasına rağmen, Yoon'un Pyongyang'a karşı daha sert bir tavır sözü vererek mayıs ayında göreve gelmesinden bu yana daha da gerginleşti.

‘ANLAŞMANIN KADERİ KUZEY KORE’YE BAĞLI’

Geçen yılki seçim kampanyası sırasında Yoon, Pyongyang'ın füze fırlatma anlaşmasını defalarca ihlal ettiğini söyledi ve anlaşmayı iptal edebileceği konusunda uyardı. Göreve geldikten sonra, anlaşmanın kaderinin Kuzey Kore'nin eylemlerine bağlı olduğunu belirtti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER