Güney Sudan'da 6 gazeteci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir’i altına ıslatırken gösteren kayıt nedeniyle gözaltına alındı. Aralık ayında yaşanan olayda, Kiir’in ulusal marş sırasında paçalarından sıvı aktığı görülüyordu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, devlet televizyonu çalışanı olan 6 kişi bu görüntülerle ilgili olarak gözaltında tutuluyor.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını istedi. CPJ adına açıklama yapan Muthoki Mumo, gözaltıların "aleyhte yayın olarak değerlendirilen bir duruma karşı, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamasına son örneği" olduğunu belirtti. 

Güney Sudan Gazeteciler Sendikası Başkanı Patrick Oyet, videonun yayılması ile ilgili şüpheler üzerine gazetecilere yönelik soruşturma açıldığını söyledi.

Güney Sudan Yayın Kuruluşu görüntülerin yayınlanmadığını açıklamıştı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, Kiir’in ayak bölgesinde sıvı birikmeye başlaması sonrası kamera başka bir yöne dönüyordu.

Kabine üyelerinden Bakan Michael Makuei, Voice of America’ya yaptığı açıklamada, gözaltıların gerekçesi için beklenilmesini istedi.

Hak savunucu örgütleri ülke yönetimini gazetecilere karşı tehdit ve taciz nedeniyle eleştiriyor. Afrika’nın en yeni ülkesi olan ve 2011'de kurulan Güney Sudan’da Kiir ülkenin ilk devlet başkanı unvanını taşıyor.