POLEMİK HABER- ÖZEL/ ATİLA BAYRAMOĞLU

"BU BOŞLUĞU KİM DOLDURACAK?"

Yıllardır gündemde olan güvenli bölge meselesine ABD'nin yeni adım atmasının nedenini Koş, "Türkiye askeri adımı attığı için ABD farkına vardı, o yüzden güvenli bölge konusunda uzlaşma sağlandı" şeklinde açıkladı. ABD'nin askerlerini geri çekmesi ile birlikte arkasında çok büyük bir boşluk bırakacağını ifade eden Koş, "Bu boşluğu kim dolduracak? Türkiye mi, İran mı, rejim mi, Rusya mı?" dedi.

KAMIŞLI'NIN ÖNEMİ BÜYÜK

Kamışlı'nın çok önemli bir bölge olduğunun altını çizen Koş," Kamışlı, üç sınırın arasında. Hem Suriye sınırı hem Irak sınırı hem de Türkiye sınırı var. İki rejimin askeri hala o bölgede var, gözlem noktaları ve askeri noktaları hala orada. Ve YPG terör örgütünün de bulunduğu bir yer" dedi.

"REJİME GÖRE BU BÖLGE ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye'nin güvenli bölgeyi sağlamak için bölgeden Suriye rejimini ve Kürtleri uzak tutması gerektiğini savunan Koş, "Rejime göre bu bölge çok önemli, çok değerli bir bölge. Hem petrol hem gaz, birçok değerli şey var. Bu nedenle Türkiye'ye karşı çıkıyor" dedi.

"ABD 'GÜVENLİ BÖLGE' DEĞİL, 'GÜVENLİ KEMER' İSTİYOR"

Koş, güvenli bölgedeki amacı şu sözlerle açıkladı:

"Türkiye, sınırından en az 30 bin kilometre uzaklıkta olan terör örgütlerini uzak tutmak için bu bölgenin güvenliğini sağlamak istiyor. ABD ise 'güvenli bölge' değil, 'güvenli kemer' istiyor. ABD, bu kemeri müttefikleri ile beraber sağlamak istiyor."

GÜVENLİ BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ KİM SAĞLAYACAK?

Türkiye'nin ABD ile beraber askeri noktaları sağlamak istediğini belirten Koş, bunun ikisi için de daha güvenli olduğunu ifade etti. Koş, 'Güvenli bölgenin güvenliğini kim sağlacak?' sorusuna ise bu boşlukta kesinlikle Türkiye'nin olması gerektiğini söylüyor. 

GÜVENLİ BÖLGE SAĞLANIRSA SURİYELİ MÜLTECİLER EVLERİNE DÖNECEK Mİ?

Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için güvenli bölgenin çok önemli olduğunu söyleyen Koş, güvenli bölge sağlanırsa Suriyeli mültecilerin evlerine geri döneceklerini belirtti. 

"ABD VE RUSYA ARASINDA BİR ANLAŞMA OLABİLİR"

ABD ve Rusya arasında bir anlaşma olabileceğine değinen Koş, "Bir federasyon Kürt bölgesi olabilir. İran ve Suriye rejimi Kürt bölgesi istemiyor. Ama Irak'ın Kuzey Kürt bölgesi gibi aynı şey olabilir" dedi.

GÜVENLİ BÖLGE NEDİR? HANGİ BÖLGELERİ KAPSIYOR?

ABD Başkanı Trump'ın gündeme getirdiği ve Türkiye'nin ilk etapta olumlu baktığı güvenli bölge planı, Suriye-Türkiye sınırı boyunca 460 kilometrelik bir hattı içeriyor. Fırat nehrinin doğusundaki hat, batıda Sacur çayından, doğuda Haseke'nin Malikiyye ilçesine uzanıyor. 20 mil (32 kilometre) derinlikte, idari olarak Aynularab ve Tel Abyad da dahil olmak üzere Rakka ve Haseke'nin 8 ilçesi yer alıyor. Münbiç ilçe merkezi, 32 kilometrenin dışında kalıyor.

ÖMER KOŞ KİMDİR?

Yazar, düşünür, araştırmacı. Çeşitli Arap gazetesinde köşe yazıyor. Yazmış olduğu birkaç tane kitabı bulunuyor.

ÖMER KOŞ


ATİLA BAYRAMOĞLU İLE ÖMER KOŞ, GÜVENLİ BÖLGE MESELESİNİ KONUŞURKEN...

Polemik Haber