ABD'nin Birleşmiş Milletler Elçisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nin özel bir oturumunda, "”erin, gerekli deneyime sahip bir ortak ülke tarafından yönetilen sınırlı, dikkatli bir şekilde kapsamlı BM dışı bir misyon” çağrısında bulundu. 

HALK SOKAKTA MÜZAKERELER ÇIKMAZDA

Konsey toplantısı, ana liman ve akaryakıt terminalinin çeteler tarafından ablukaya alınması, kıtlık ve kolera salgınıyla birlikte korkunç koşullar nedeniyle erkene alındı. Oturum toplanırken, Haiti'de Başbakan Ariel Henry'nin istifasını isteyen gösteriler yapıldı. Muhalefet gruplarıyla krizi çözmeye yönelik müzakereler çıkmaza girdi.

Thomas Greenfield, gücün amacının "yerdeki güvenlik durumunu iyileştirmek, böylece umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımın ihtiyacı olanlara ulaşması ve devam eden kolera krizini ele alması" olacağını söyledi.

ÇİN VE RUSYA’DAN ‘MUHALEFET’

Çin'in Büyükelçi Yardımcısı Geng Shuang, yabancı bir gücün Haiti halkı tarafından hoş karşılanıp karşılanmayacağını veya muhalefet gruplarının direnişiyle karşılaşıp karşılaşmayacağını sorgulayarak “Haiti hükümetinin meşruiyetten yoksun olduğu ve yönetemediği bir zamanda, Haiti'ye böyle hızlı bir eylem gücü gönderecek, Haiti'deki taraflardan anlayış, destek ve işbirliği alacak mı, yoksa direnişle karşılaşacak mı, hatta şiddetli bir çatışmayı tetikleyecek mi? " diye sordu.

Rusya daimi temsilci yardımcısı Dmitriy Polyanskiy de yabancı bir gücün halk direnişiyle karşılaşacağı endişesini dile getirerek "Birçok muhalif grup, dış müdahaleye izin verilmemesi çağrısında bulunuyor ve haklı olarak, ülke işlerine dış müdahale konusunda çok başarılı olmayan bir deneyime atıfta bulunuyorlar" dedi. (Guardian)