Yetkililere göre, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse'nin öldürülmesiyle ilgili dört kilit zanlı, yargılanmak üzere ABD'ye sevk edildi.

Gözaltındaki şüpheliler arasında, Moïse'nin 7 Temmuz 2021'de başkent Port-au-Prince yakınlarındaki özel evinde vurulmasının ardından ilk tutuklananlar arasında yer alan iki Haitili-Amerikalı olan 37 yaşındaki James Solages ve 57 yaşındaki Joseph Vincent yer alıyor.

ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLEYEN ÇETE ŞİDDETİ

Ayrıca yetkililerin kilit isim olarak tanımladığı yaşlı bir papaz, doktor ve iş adamı olan Christian Emmanuel Sanon da suçlanıyor. Ortakları, Haiti'yi derin bir siyasi kaosa sürükleyen ve on yıllardır görülmemiş çete şiddetini ortaya çıkaran suikastın arkasındaki gerçek ve hala belirlenemeyen kişiler tarafından kandırıldığını ileri sürüyor. Dördüncü zanlının, davada suçlanan yaklaşık iki düzine eski Kolombiyalı askerden biri olan 44 yaşındaki Kolombiya vatandaşı German Rivera Garcia olduğu belirlendi.

BELGEDE SAHTECİLİK

ABD Adalet Bakanlığı, Rivera'nın Solages ve Vincent ile birlikte ABD dışında cinayet işlemek, adam kaçırmak ve ölümle sonuçlanan maddi destek ve kaynak sağlamak da dahil olmak üzere suçlamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sanon, ABD'den mal kaçırmak için komplo kurmak ve yasa dışı ihracat bilgileri sağlamakla suçlanıyor. Mahkeme belgeleri, iddiaya göre Haiti'ye 20 balistik yelek sevk ettiğini, ancak sevk edilen ürünlerin "tıbbi röntgen yelekleri ve okul malzemeleri" olarak tanımlandığını gösteriyor.

BEŞ YARGIÇ DEĞİŞTİ

Davayla ilgili toplam yedi zanlı ABD'de gözaltında bulunuyor. Bununla birlikte, düzinelerce kişi hala Haiti'nin ana hapishanesinde yatıyor. Haiti'de dava fiilen durma noktasına geldi ve yerel yetkililer, diğer dört kişinin kişisel nedenlerden görevden alınmasının ve ölüm tehditlerinden istifa etmesinin ardından geçen yıl cinayeti soruşturmak üzere beşinci bir yargıcı aday gösterdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER