Ancak Putin'in sivilleri askere alma hamlesi, kentsel alanlarda büyük çaplı protestolara yol açtı ve bu hafta başlarında gösterilerde binden fazla kişi gözaltına alındı. OVD-Info, Cumartesi günü 32 farklı şehirde 724 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

‘PUTİN İÇİN SAVAŞA GİTMEK İSTEMİYORUM’

AFP, bir göstericinin polisler tarafından tutuklanırken "biz yem değiliz" diye bağırdığına tanık olduğunu bildirdi. Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'da bir adam, gazetecilere, "Putin için savaşa gitmek istemiyorum" dedi. 70 yaşındaki Natalya Dubova, AFP'ye savaşa karşı olduğunu ve "gençlerin cepheye gitmesinden korktuğunu" itiraf ettiğini söyledi.

TUTUKLANANLAR ASKERE GÖNDERİLİYOR

Cumartesi günü tutuklananlardan bazıları, gözaltına alındıktan sonra askerlik belgelerinin kendilerine verildiğini bildirdi. Kremlin, bu hafta başlarında uygulamayı "yasaya aykırı değil" diyerek savundu. 

Moskova ayrıca, askere alındıktan sonra görevi ihmalle suçlananlar için yeni sert cezaları da onayladı. Putin ayrıca, teslim olurken, orduyu terk etmeye çalışırken veya savaşmayı reddederken yakalanan herhangi bir askere 10 yıla kadar hapis cezası veren yeni kararnameler imzaladı. 

1 YIL ASKERLİK YAPANA RUS VATANDAŞLIĞI

Rus lider, ülkenin ordusunda bir yıl hizmet etmek üzere kaydolan herhangi bir yabancı uyrukluya Rus vatandaşlığı verilmesine ilişkin emirleri de imzaladı. Bazı gözlemcilerin önerdiği kararname, Moskova'nın asker sıkıntısının ne kadar şiddetli hale geldiğini gösteriyor, ülkede beş yıllık ikamet şartını atlıyor.

SEFERBERLİKTEN KAÇIŞ

Başka yerlerde, diğer genç Ruslar ülkeyi terk etmeye çalışarak seferberlikten kaçmaya devam ediyor. Gürcistan sınırında, Rus arabalarının kuyrukları 30 kilometreden fazla ve içişleri bakanlığı insanları seyahat etmemeye çağırdı. Yerel Rus yetkililer, bir kontrol noktasında bekleyen yaklaşık 2 bin 500 araçla, diğer tarafa geçmeye çalışan önemli bir araç akını olduğunu kabul ettiler. Bu kabul, Rusya'dan gelen bir ton değişikliği olarak görülürken, Kremlin, Rusların Perşembe günü zorunlu askerlikten kaçtığına dair haberleri "sahte" olarak nitelendirdi. (BBC)