Son protestolar, İran lideri İbrahim Reisi’nin daha önce ABD Başkanı Joe Biden'ın "İran'ı özgürleştirme" vaadini reddetmesinin ardından İran şehirlerinin "güvenli ve sağlam" olduğunu söylemesiyle geldi.

ÖĞRENCİLER OKULA KİLİTLENDİ

İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed İslami Azad Üniversitesi'nden yayınlanan bir videoda göstericilerin "Ben özgür bir kadınım, sen sapıksın" sloganları attığı duyuldu. Rasht kentindeki Gilan Üniversitesi'ndeki öğrenciler, bir aktivist tarafından çevrimiçi olarak yayınlanan görüntülerde "Bir öğrenci ölüyor ama aşağılanmayı kabul etmiyor" dedi.

Kazvin kentinde, gösterici Cevad Haydari'nin ölümünden 40 gün sonra düzenlenen yas töreninde düzinelerce benzer sloganlar atıldı. Norveç merkezli Hengaw hak grubu, insanların Amini'nin memleketi olan Saggız kasabasında dükkanların kapatıldığı "yaygın bir grev" gözlemlediğini söyledi.

protesto

Daha sonra yurtdışında bulunan ve İran'da yasaklanan bir televizyon kanalı olan Manoto tarafından yayınlanan bir videoda, Tahran'ın kuzeyindeki İslami Azad Üniversitesi'nde kilitli öğrencilerin olduğu ortaya çıktı.

YETKİLİDEN İTİRAF: BASTIRMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

Norveç merkezli hakla grubu, protestolara yönelik baskılarda en az 186 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Afganistan ve Pakistan sınırında, güneydoğuda çoğunluğu Sünni Müslüman bir eyalet olan Belucistan'da 30 Eylül'den bu yana ayrı protestolarda 118 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. Kirman eyaletindeki bir yetkili, yetkililerin 16 Eylül'de Amini'nin ölümünün ardından patlak veren protestoları bastırmakta güçlük çektiklerini kabul etti. (Guardian)