Sağlık hizmetlerinin halihazırda krizde olduğu ülkelere yönelik sert bir uyarıda bulunan Dünya Sağlık Örgütü, insanları daha fazla hareket ettirmemenin maliyetinin yılda yaklaşık 27 milyar dolar olacağını söyledi.

FAYDALARINA RAĞMEN

DSÖ'nün fiziksel aktivite hakkındaki ilk küresel raporunda, düzenli egzersizin erken ölüm riskini yüzde 20-30 oranında azalttığını belirtilirken, “Halk sağlığında gerekli eyleme ilişkin kanıtların bu kadar inandırıcı, uygun maliyetli ve pratik olduğu birkaç alan vardır” denildi. Yine de, faydalarına rağmen, daha fazla egzersizi teşvik etmeyi amaçlayan politikaların uygulanmasının "yavaş ve düzensiz" olduğu ve bunun "çok az ilerleme" ile sonuçlandığı tespit edildi.

Raporda, “Bu eylemsizliğin bir sonucu, halihazırda gerilmiş olan sağlık sistemlerinin bugün ve gelecekte daha da fazla önlenebilir hastalık yüküyle karşı karşıya kalması ve ülkelerin daha fazla insanın aktif olmasıyla bağlantılı daha geniş sosyal, çevresel ve ekonomik faydalardan yararlanamamasıdır” diye eklendi.

500 MİLYON YENİ HASTA

Durum değişmezse, DSÖ 2030 yılına kadar neredeyse 500 milyon yeni hastalık vakası ve tip 2 diyabet, felç, bunama, depresyon ve bazı kanserler gibi ruh sağlığı sorunları olacağını tahmin ediyor. Bunların yüzde 40'ından fazlası Kenya, Hindistan ve Bangladeş gibi düşük orta gelirli ülkelerde gerçekleşecek.

194 ülkeden gelen verileri inceleyen rapora göre, bu yeni hastalıkların yaklaşık yarısı hipertansiyondan ve yüzde 43'ü depresyondan kaynaklanacak. DSÖ, insanlar daha aktif olsaydı tüm kardiyovasküler hastalık, depresyon ve bunama vakalarının yaklaşık yüzde 7-8'inin önlenebileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hükümetleri fiziksel aktiviteyi hızlandıracak politikalar uygulamaya ve böylece sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı azaltmaya çağırdı. (Guardian)