Kahramanmaraş depremlerinin vurduğu 11 il'de büyük yıkımlar meydana gelmiş ve yüzbinlerce bina hasar gördü. Deprem bölgelerinden biri olan Diyarbakır'da hasar tespiti yapan ekipler birbirinden farklı raporlar verince bölgede yeni mağduriyetler oluştu. Ruken Apartmanı'na giden ekipler yıkık manzarayla ilgili ilk tespiti yaptıktan sonra sisteme ağır hasar kaydı olarak girildi.

'BİNAYA AĞIR HASARLI RAPORU VERİLMİŞTİ' 

Diyarbakır'da depremden etkilenen yapılarla ilgili hasar tespit çalışmaları yürüten ekiplerin sahadaki incelemeleri devam ederken, skandalların da ardı arkası kesilmiyor. Merkez Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri semtindeki 7 katlı 28 dairesi Ruken Apartmanı’nda deprem sonrası sıcağı sıcağına yapılan ilk tespitte binaya ağır hasarlı raporu verildi.

Binanın içinde ve dış çevresinde inceleme yapan ekipler, binanın zemin ve birinci katlarında yıkılan duvarlar, çatlayan kiriş ve bağlantı noktalarını fotoğraflayıp yapının depremde ağır hasar gördüğü için oturulmasında yüksek risk bulunduğunu sisteme girdi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Diyargaz'a da bir yazı gönderip binaya gaz akışının acil durdurulmasını istedi.


'EVDEN BATTANİYE BİLE ALINMASINA İZİN VERİLMEMİŞTİ!' 

Çevresi güvenlik kordonuyla kapatılan bina mühürlenirken, güvenlik önlemi alan polis eşya çıkarmak için bile olsa binaya giriş ve çıkışları tümden yasakladı.

Evlerinden apar topar çıkmak zorunda kalan vatandaşların yanlarına bir battaniye bile almalarına izin verilmedi. Kimi bina sakinleri, valiliğin belirlediği geçici barınma alanlarına, kimi de akrabalarının yanına yerleşti.

'AZ HASARLI OTURULMASINDA SAKINCA YOK!' 

Bir hafta sonra tekrar aynı binada incelemelerde bulunan farklı bir hasar tespit komisyonu ekibi, bu kez  'Taşıyıcı sistemi zarar görmemiştir. Az hasarlı olup oturulmasında bir sakınca yoktur' şeklinde rapor düzenleyip sisteme giriş yaptı.

'BİNAMIZA SAĞLIKLI BİR RAPOR VERİLMESİNİ İSTİYORUZ' 

Depremzede bina sakinleri, 'Binamız ilk depremin ardından hemen ağır hasarlı denilerek tahliye edildi ve mühürlendi. İtirazlar üzerine bu kez 'Az hasarlı' denildi.

Bu rapor üzerine çoğunluğu kiracılardan oluşan binanın yarısı apar topar eşyalarını çıkarıp oturdukları daireleri tahliye ettiler.

Geri kalanlar da geçici barınma alanlarında, ya da akrabalarının yanında yaşıyor. Binamıza sağlıklı bir rapor verilmesini istiyoruz. Bu ürkütücü manzarayı görenler kesinlikle binanın kapısından bile içeri girmek istemiyorlar. Çocuklarımız çok korkuyor. Valiliğe de başvuru yaptık, ancak bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadık' diye tepki gösterdiler.