Gazeteci İsmail Saymaz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylarını çıkaracaklarını açıklamasının nedeninin İçişleri Bakanlığı’nın İyi Parti’ye kalma ihtimali ve Ahmet Davutoğlu’nun kurulacak hükümette etkin bir rol alacağını belirtmesi olduğunu söyledi. 

'HESAPLAŞMA VE YÜZLEŞME SÜREÇLERİ NASIL ÇALIŞACAK?'

HDP'de adaylık için iki isimin öne çıktığını belirten Saymaz'ın Halk TV'deki yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

"HDP’nin de yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, 5 Ocak günü yaptığı açıklamada, ortak cumhurbaşkanı adayına yakın olduğunu ilan etmişti.

Açıklamanın üzerinden 24 saat bile geçmeden HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi.

HDP, neden bir gün sonra tavır değiştirdi?

Dün bu soruya yanıt aradım.

Tabanda öfke yaratan iki gelişmeden söz ediliyor.

Bir: Altılı Masa’da bakanlık paylaşımları ve İçişleri Bakanlığı’nın İyi Parti’ye kalma ihtimali.

İki: Ahmet Davutoğlu’nun kurulacak hükümette etkin bir rol alacağını belirtmesi.

Bir HDP’li şunları söylüyor:

'Hesaplaşma ve yüzleşme süreçleri nasıl çalışacak? Adamların kerameti kendinden menkul, HDP’nin yüzde 15’ini alacak, üstüne diyecek ki, ‘O mevzuyu araştırmazsınız.’ Böyle bir şey olabilir mi? Neden İçişleri Bakanlığı’na İyi Partililerden başka adı geçen yok. Bir sosyaldemokrat niçin İçişleri Bakanı olamıyor?'

Bu arada HDP, cumhurbaşkanı adaylığında eski Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hakimi Rıza Türmen’in isimleri üzerinde duruyor.

'TİP, ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞINDAN YANA'

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay, dün İstanbul’da gazetecilerin soruları yanıtladı.

Gündemde HDP’nin Cumhurbaşkanı adayını açıklama hamlesi vardı.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ikinci büyük ortağı olan TİP’in Altılı Masa’nın ortak adayını desteklemekten yana olduğu biliniyor. HDP’nin kendi kararını açıklarken ittifakı bilgilendirmemesi TİP’i rahatsız etmiş görünüyor.

Dün Baş’a, HDP’nin birer gün arayla yaptığı iki zıt açıklamanın gerekçesini sordum.

Baş, zıtlık olmadığını söyledi.

Ancak “Ben öyle bir vurgu yapma ihtiyacı hissetmezdim” diye ekledi. Ortak adaydan yana olduklarının belirterek, şöyle devam etti:

“Başka bir partinin yaptığı açıklama ile ilgili ‘Nasıl böyle bir açıklama yapar’ gibi bir soru sorma hakkımız yok. Bize de kimse soramaz. Ben de ‘Ortak aday meselesinin daha önemli olduğunu söylüyorum. Bana kimse ‘Niye ortak aday’ diye soramaz. Biz farklı partileriz. “

Buldan ile görüşüp görüşmediklerini sordum.

Bir görüşme olmadığını söyledi.

15 Ocak’ta Kartal Mitingi’nden sonra görüşeceklerini belirtti.

Emek ve Özgürlük İttifakı açıklamasına bağlı olduklarını kaydeden Baş, HDP ile ortaklaşmayı umduklarını vurguladı.

Baş: 'Biz kendimizce ortak bir cumhurbaşkanı adayında aradığımız nitelikleri paylaştık. Süreç içerisinde ortaklaşma eğilimimiz var. Umarım başaracağız.'"