Ülke otoritesinin temel amacı artan yurt içi fiyatları kontrol etmek. Küresel olarak buğday fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 40'tan fazla arttı.

Savaştan önce, Ukrayna ve Rusya, küresel buğday ve arpa ihracatının üçte birini oluşturuyordu. Rusya'nın 24 Şubat işgalinden bu yana, Ukrayna'nın limanları kapatıldı ve sivil altyapı ve tahıl ambarları yok edildi.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI

Aynı zamanda, Hindistan'ın kendi buğday hasadı, üretimi engelleyen rekor kıran bir sıcak hava dalgasına maruz kaldı. Hindistan, dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına rağmen ürettiği buğdayın çoğunu tüketiyor. 2022-23'te 10 milyon ton tahıl ihraç etme hedefi belirlemişti, savaştan kaynaklanan buğday arzındaki küresel bozulmadan yararlanmak ve buğdayı için Avrupa, Afrika ve Asya'da yeni pazarlar bulmak istiyordu. Bunun çoğu Endonezya, Filipinler ve Tayland gibi diğer gelişmekte olan ülkelere gidecekti.

Hava koşullarına zarar veren hasatlarla ilgili sorunların yanı sıra, Hindistan'ın kıtlığa karşı bir tampon olan geniş buğday stokları, pandemi sırasında yaklaşık 800 milyon kişiye ücretsiz tahıl dağıtımı nedeniyle zorlandı.

Arz ve talebi dengelemek için, hükümetin genellikle 80 milyondan fazla insanı besleyen kapsamlı bir gıda refahı programı için her yıl yaklaşık 25 milyon ton buğdaya ihtiyacı var. (Guardian)