Hindistan Hükümet Danışmanı Kanchan Gupta, Başbakan Narendra Modi'yi eleştiren bir BBC belgeselinin YouTube ve Twitter'da paylaşılmasını engellediğini duyurdu. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından "sömürgeci zihniyetiyle" eleştirilmiş olan dizi, Başbakan'ın 2002'de etnik şiddeti kışkırtmada rolü olduğuna dair iddiaları inceliyor.

İKİ PLATFORM DA TALEPLERİ YERİNE GETİRDİ

Hindistan Bilgi ve Yayın Bakanlığı, YouTube'dan belgeselin kliplerini engellemesini istedi ve bakanlığın danışmanı olan Kanchan Gupta'nın, Twitter'dan YouTube videolarına bağlantı veren paylaşımları kaldırmasını istedi. Gupta, her iki sosyal medya platformunun da bakanlığın talimatlarına uyduğunu sözlerine ekledi.

Gupta, Hindistan'da yayınlanmayan belgeseli "düşmanca propaganda" ve "Hindistan karşıtı saçmalık" olarak nitelendirdi. Görüntülenmesine izin verilmesinin "Hindistan'ın egemenliğine ve bütünlüğüne" zarar vereceğini ve etnik gerilimi alevlendirebileceğini iddia etti.

‘ENGEL OLAMADI’ SUÇLAMASI

'Hindistan: Modi Question’ isimli belgeselin ilk bölümü salı günü yayınlandı. Hindistan Başbakanı'nın iktidara yükselişini Hindistan'daki Müslüman azınlığa yönelik politikalarına odaklanarak anlatan dizi, Modi'nin 2002'de yüzlerce Müslümanın katledilmesini engelleyemediği yönündeki suçlamaları inceleyerek başladı.

Modi, Hindu hacıları taşıyan bir trenin Müslüman bir kalabalık tarafından saldırıya uğramadan önce alev alıp 59 kişiyi öldürdüğü sırada Gujarat eyaletinin başbakanıydı. Bunu Hinduların camileri yağmalaması ve Müslümanları öldürmesiyle bir intikam dalgası izledi. Birkaç hafta süren isyanlardan sonra, çoğunluğu Müslüman olmak üzere bin 44 kişi öldü.

İDDİALARDAN AKLANDI

Bir hükümet komisyonu, bu sonuca itiraz edilmesine rağmen, yangının Müslümanlar tarafından çıkarıldığını tespit etti. Modi, şiddetin artmasına izin vermekle suçlanırken, 2012'de Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından yürütülen bir soruşturmanın ardından aklandı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER