Lahey'de konuşan Hollandalı başbakan, geçmişin "silinemeyeceğini, ancak onunla yüzleşilebileceğini" kabul etti ve yüzyıllar boyunca, Hollanda devletinin "köleliği mümkün kıldığını, teşvik ettiğini ve bundan kazanç sağladığını" söyledi.

İnsanlar "Hollanda devleti adına metalaştırıldı, sömürüldü ve ticarete tabi tutuldu" dedi ve ekledi: "Bugün, Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmiş eylemleri için özür dilerim.”

GEORGE FLOYD’UN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN

Hareket, 2020'de ABD'de George Floyd'un öldürülmesinden sonra kurulan ve Hollanda'nın köleliğe katılımının resmi bir özür ve mali tazminatı hak eden insanlığa karşı bir suç olduğunu söyleyen ulusal bir kurulun vardığı sonuçların ardından geldi. Hükümet tazminat vermeyi reddetti, ancak 200 milyon avroluk eğitim fonu kurulabilir. 

Bununla birlikte, resmi özür, köle torunlarının oluşturduğu gruplar ve kölelikten etkilenen bazı ülkelerin yoğun eleştirilerini Hollanda’nın dikkate almaması, ülkenin sömürgeci tutumlarının hala devam ettiğini gösterdiğine dair tartışmalara neden olmasının ardından geldi. 

AVRUPA YÜZLEŞMEYE BAŞLADI

Hollanda başbakanının açıklamaları, Danimarka'nın 2018'de 17. yüzyılın ortalarından 19. yüzyılın ortalarına kadar sömürgeleştirdiği Gana'dan özür dilemesinin ve Belçika Kralı Philippe'in bu yılın Haziran ayında Kongo'daki suiistimaller için "en derin pişmanlıklarını" dile getirmesinin ardından geldi.

BELÇİKALI VEKİLLERDEN TEPKİ

Ancak Belçika'daki milletvekilleri, ülkenin şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Burundi olarak bilinen bölgelerindeki kanlı olayları için nasıl bir özür dileneceği konusunda fikir birliğine varamadı. Belçika'nın eski Orta Afrika kolonilerindeki sicilini incelemek için kurulan bir komisyonun 128 tavsiyesini onaylamak üzere bir araya gelmeleri gerekiyordu, ancak hiçbiri oylamaya gitmedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER