'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası' ismiyle yayınlanan ve 6 muhalefet liderinin de mutabakata vardığı 12. madde gündemde yer yer almaya başladı.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'IN ÖNÜNDE ENGEL YOK!

Akşener'in masaya dönüş şartı olarak söylenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmalarına ilişkin tartışmalara ilişkin hukukçular değerlendirmede bulundular. Hukukçular İmamoğlu ve Yavaş'ın istifalarına gerek olmadığını söylediler.

HUKUKÇULARDAN DEĞERLENDİRME

"İcracı cumhurbaşkanlığı yardımcılığı" formülü üzerine değerlendirmelerde bulunan hukukçular Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı yardımcılığının seçimle değil atamayla gelinen bir görev olduğunu belirten Anayasa hukukçusu Şule Özsoy Boyunsuz, adaylık gerekçesiyle görevden ayrılma zorunluluğunun bulunmadığını belirirterek şu ifadelerde bulundu: "Görevlerinden ayrılmadan işi yürütmeleri konusunda mevzuat değişikliği yapılabilir. Başkanlar danışman olabilir, yerel seçimlerden sonra cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanabilir. Bunlar yapılabilecek yasal düzenlemeler."

'İSTİFAYA GEREK YOK'

Değerlendirmelerde bulunan bir diğer hukukçu Bülent Yücetürk, Belediye Yasası’na işaret ederek "Belediye başkanı, bakan veya cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandığında görevi sonlanır. Ancak seçim kazanıldığı takdirde yasada yapılacak değişiklikle mevzuat değiştirilebilir. Böylece iki görev aynı anda sürdürülebilir" dedi. 

"Cumhurbaşkanı, çıkaracağı kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısına alan, yetki verebilir. Bir engel yok" diyen Yücetürk, İcracı cumhurbaşkanı yardımcılığı tanımına da değindi. 

(KAYNAK)