AFP tarafından doğrulanan ve sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, ülkenin Merkezi eyaletinin Humeyn kentindeki ev Perşembe günü geç saatlerde coşkulu protestocuların önünden geçerken alevler içinde gösterildi. 

Humeyni'nin 1900’lerin başında, Humeyn kasabasındaki soyadının geldiği evde doğduğu söyleniyor. Humeyni, ABD destekli Şah Muhammed Rıza Pehlevi'yi derinden eleştiren bir din adamı oldu, sürgüne gitti ve ardından 1979'daki İslam devrimine liderlik etti. 

iran

‘ZİYARETE AÇIK’ HABERİ 

Humeyni 1989'da öldü, ancak halefi Ayetullah Ali Hamaney yönetimindeki ruhban liderliği tarafından övgü konusu olmaya devam ediyor. Sonraları müzeye dönüştürülen evle ilgili, İran'ın Tasnim haber ajansı "tarihi evin kapısının ziyaretçilere açık olduğunu" söyleyerek yangın çıktığını yalanladı.

Ahlak polisi tarafından tutuklanan Mahsa Amini'nin ölümünün ateşlediği protestolar, 1979 devriminden bu yana İran liderlerine sokaktan en büyük meydan okumayı oluşturuyor. Halk, Humeyni tarafından dayatılan kadınlara zorunlu başörtüsüne öfkeyle bakarken, protestolar, İran’daki yönetimin sona erdirilmesi çağrısında bulunan bir harekete dönüştü.

Humeyni'nin resimleri zaman zaman protestocular tarafından yakıldı veya tahrif edildi, her haziranda ölümü anılan bir figüre karşı tabuları yıktı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER