Gazeteci İsmail Saymaz, AK Parti  Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'in Hürriyet’e verdiği söyleşide AK Parti’nin oy oranının yüzde 42, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise yüzde 52 olduğunu iddia etmesini değerlendiren Metropoll Araştırma'nın son verilerini paylaştı.

secim sandik zarf foto

Mayıs ayından beri yükselişte olan AK Parti'nin altı ay, MHP'nin ise beş ay sonra oy kaybı yaşadığını ifade eden Saymaz'ın paylaştığı anket kararsızlar dağıtılmadan önce oy dağılımı şu şekilde:

AK Parti: Yüzde 29,6

CHP: Yüzde 20

HDP: Yüzde 10,3

İYİ Parti: Yüzde 9,1

MHP: Yüzde 6,7

Kararsız/protesto oy: Yüzde 19,1

Diğer partiler: Yüzde 4,4

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti: Yüzde 36,5

CHP: Yüzde 24,7

HDP: Yüzde 12,7

İYİ Parti: Yüzde 11,2

MHP: Yüzde 8,2

Saymaz, AK Parti'nin oy oranındaki değişimi şu şekilde aktardı:

"MetroPoll’ün araştırmasına göre nisan ayında AK Parti’nin oyu kararsızlar dağıtılmadan önce 25.2 olarak tespit edilmişti. Bu oran mayısta yüzde 26.5’e, haziranda yüzde 27.6’ya, temmuzda yüzde 28.2, ağustosta yüzde 28.7’ye, eylülde yüzde 29 ve ekimde yüzde 31.9’a çıktı. Ancak kasımda yüzde 29.6’ya düştü."

'İKİ NEDENİ VAR'

MetroPoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar ise AK Parti ve MHP oylarındaki düşüşün iki nedeni olduğunu belirtti:

"İnsanlar yine geçim sıkıntısına düştü. Resmi rakamlar daha az gösteriyor ama aylık enflasyon yüzde 10-15 civarında. Hükümetin yaptığı maaş zammı yüzde 40’tı. Bu zam insanları ancak dört ay rahatlattı. O zamların etkisi kalmadı. Geçim sıkıntısı ve parasızlık insanların canına tak etti.

AK Parti’nin HDP’ye gitmesi, MHP’nin de gidişi savunması, iki partide kendisine ‘Atatürkçü’ diyenlerin uzaklaşmasına sebep oldu. Bu kişiler kararsızlara gitmiş. Kararsızlar geçen ay yüzde 12’ydi, bu ay yüzde 19 oldu."