Rusya'nın algılanışında ağırlıklı olarak batılı liberal demokrasiler ile dünyanın geri kalanı arasındaki keskin farklılık, demokrasiye yönelik yıllık küresel bir anket anketinde açıkça ortaya çıktı.

DÜNYANIN ÇOĞU ‘OLUMLU’

Avrupa'da, Alliance for Democracies anketine katılanların yüzde 55'i, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya ile ekonomik bağların kesilmesinden yana olduklarını söylerken, Asya'da çoğunluk buna karşı çıktı ve Latin Amerika'da görüş eşit olarak bölündü.

Rusya'ya yönelik olumsuz görüşler büyük ölçüde Avrupa ve diğer liberal demokrasilerle sınırlı. Çin, Endonezya, Mısır, Vietnam, Cezayir, Fas, Malezya, Pakistan ve Suudi Arabistan'da Rusya'ya ilişkin olumlu görüşler korunmuştur.

Ukrayna'nın işgalinden sonra gerçekleştirilen yıllık Demokrasi Algı Endeksi, Asya, Latin Amerika, ABD ve Avrupa'daki 52 yüksek nüfuslu ülkeyi kapsıyor.

Toplam 20 ülkede çoğunluk, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya ile ekonomik ilişkilerin kesilmemesi gerektiğini düşünüyor. Bunlar Yunanistan, Kenya, Türkiye, Çin, İsrail, Mısır, Nijerya, Endonezya, Güney Afrika, Vietnam, Cezayir, Filipinler, Macaristan, Meksika, Tayland, Fas, Malezya, Peru, Pakistan, Suudi Arabistan'ı içeriyordu. Buna karşılık, ilişkileri kesmeyi tercih eden 31 ülkeden 20'si Avrupa'daydı. (Guardian)