Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve partisinin kurmayları Ankara’da gazetecilerle buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasaya göre aday olamayacağını, Altılı Masa’nın bu konuda itirazından memnuniyet duyduklarını belirten İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanmak için her türlü yola başvuracağını söyledi.

Gazet6e Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, Demokratik Sol Parti, Zafer Partisi, Adalet Partisi ve Doğru Parti ile ittifak görüşmeleri yaptıklarını, bunu bir kerede açıklayacaklarını, cumhurbaşkanı adayı için üyelerinin önüne sandık koyacaklarını ve seçimin ikinci tura kalması halinde tabloya bakacaklarını belirten İnce Altılı Masa’ya seslendi, “Altılı Masa’ya teklifim 26’lı masa kurun seçmen listesini araştıralım. Sandıklara sahip çıkalım. Bu konuda işbirliği yapalım” sözlerini kullandı.

muharrem ince kahvalti

Memleket Partisi lideri İnce’nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'ALTILI MASA’NIN TARTIŞMAYA İTİRAZ ETMESİ MEMNUN ETTİ'

"Bir anayasal tartışma var. Altılı Masa’nın bu tartışmaya itiraz etmesi bizi memnun etti. Dün akşama kadar hiç konuştukları yoktu. Yeneceğiz diyorlardı ilk kez bu konuya değindiler. Türkiye şans devleti olamaz. Nasıl olsa yenilecek onu mağdur etmeyelim demek olmaz. Böyle siyaset olmaz. Önce anayasaya uygun mu değil mi bakacaksınız. Meclis Başkanı Şentop ben komisyon raporunda yazmışım diyor. Komisyon raporu zurnanın son deliği, sorunu çözmez. 2014’te, 2018’’de seçilmiş Erdoğan. Erdoğan hep mağdur zaten, yirmi yıldır mağdur.

'ANAYASA MAHKEMESİNE BEN DE GÜVENMİYORUM'

2012’de 19 Ocak’ta bir değişiklik yapıldı. Sırf Abdullah Gül’ün yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için görev süresi 7 yıldır yeniden seçilemez diye kanun çıkardılar. Özel hüküm kondu. 2017’deki değişiklikte de özel hüküm konmalıydı. 2014’teki seçim sayılmaz diye hüküm koymalılardı. ‘Siz anlayın’ diyorlar. Bu doğru değil aday olamaz. Mağdur olurmuş partisinin oyu artarmış beni ilgilendirmiyor. Muhalefet gelen tepkiler üzerine ilk kez aykırı ses çıkardı. Bu keyfiliktir, Türkiye’yi şans devleti yapmaktır. Eğer aday olursa 2028’de yeniden aday olur. Meclis erken seçime giderse yeniden aday olur. Olur olmaz, kazanır kazanmaz bilemem ama önemli olan kurallardır. Bu kuralsız bir toplum olmak demektir. Biz YSK’ya güvenmiyoruz itiraz da etmiyoruz. O zaman neden Anayasa Mahkemesi’ne gidiyorsunuz? YSK’ya Anayasa Mahkemesi’ne ben de güvenmiyorum.

'BUNU ÇÖZMEYE ZEKAM YETMİYOR'

Seçimin tarihini Erdoğan belirledi. Kuralları da o belirledi, komedi burada başlıyor zaten. Barajın kaç olacağını o belirledi. Yeter söz milletindir 1950’de Demokrat Parti’nin iktidara kadar CHP’ye söylemiş olduğu bir şey. Şimdi iktidar muhalefete söylüyor bunu. Demokrat Parti ve CHP aynı ittifakta. Demokrat Parti lideri İsmet İnönü’ye laf ediyor. Ben bunu çözemedim zekam yetmiyor.

'HER TÜRLÜ YOLA BAŞVURACAK'

Seçimi kazanmak için her türlü yola başvuracak. Kaybetme korkusu EYT’yi çözüyor. 10 bin ehliyet, bunu bile düşünüyor. Hac mevsimini düşünüyor. Kaybedecek bir iktidarı hiçbir seçim kanunu kurtaramaz. Bankalara, marketlere baskı yapıyorlar. Bunun bedeli seçimden sonra çok ağır olacak. 2018’de doların 10 lira olacağını söylemiştim. Seçimden sonra dolar 35 TL, hiç kaçarı yok. Dünyada enflasyon yüzde 10 bizde TÜİK’e göre yüzde 65 ve dünyada gerilemeye başladı.

'ALTILI MASA’YA TEKLİFİM...'

Üflesen yıkılacak bir iktidar var. Muhalefet çözüm olamıyor. Çözülmüş sorunu çözmek için yola çıkan bir muhalefet var. Milletin tenceresi kaynamıyor ama çözülmüş bir sorunu çözmek isteyen, bunun karşısında da gol atma olarak gören cumhurbaşkanı var. Biz Memleket Partisi olarak seçenek sunuyoruz. Altılı Masa’ya sesleniyorum. Kimi aday yapacağınızı açıklayın, seçim sonrasına bırakmayın. 51 gün yetmiyor. Bunu yapan olarak söylüyorum. 13 vilayete gidemedim. Biz üyelerimizle adayımızı seçeceğiz. Altılı değil 26 masa kurun seçmen listelerini tarayalım. 62 milyon seçmeni inceleyelim, bu konuda masa kuralım. 200 bin sandığı nasıl sağlayacağımızı 26’lı masa kuralım, sandıkları kontrol altına alalım. YSK’dan daha iyi örgütlenmişler de şu da bu da hiç inanmıyorum buna. 2018’de de bunu dediler birçok sandığa gözlemci koymamışlar. Altılı Masa’ya teklifim 26’lı masa kurun seçmen listesini araştıralım. Sandıklara sahip çıkalım. Bu konuda işbirliği yapalım.

'NEREDEYSE FRANSIZLARDAN IBAN İSTEYECEK'

Erdoğan seçimde yenilirse gider mi? Tartışmak bile abes. Burası muz cumhuriyeti değil. İstanbul’da nasıl gittiyse gider. Bu düşünceye kapılmasın milletim. Gerçeklikten kopmuş bu Erdoğan’ın gitmesi lazım. Paris metrosunun damı akıyormuş. Neredeyse Fransızlardan IBAN isteyecek. Somalilerin IMF borcunu ödeyen Fransızlara da para gönderirse şaşırmam. Böyle bir ortamda yeteneksizler ordusu Bakanlar var. Öğretmen maaşları yüksek diyen Milli Eğitim Bakanı, gözleri ışıldayan Maliye Bakanı.

SORU: ALTILI MASA’NIN ADAYINI AÇIKLAMAMASI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

Görüşümde değişiklik yok. Siyasi parti genel başkanı aday olmamalı görüşünü hiç desteklemedim. 2018’de İnce cumhurbaşkanı adayıyken genel başkanlık koltuğunu bana vermeliydi. Kemal Bey cumhurbaşkanı adayı olmalıdır ve olmuyorsa koltuğu da ona vermelidir. Sayın Kılıçdaroğlu aday olmalı. Altılı Masa içerisinde başka türlüsü mümkün değil bunun.

ALTILI MASA’’DAKİ LİDERLERİN KONUMU

Partili cumhurbaşkanı olmaz. Ama parti liderlerinin emrinde cumhurbaşkanı da olmaz. Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklarsa milletvekili adayı olmamaları gerekiyor. Yürütmenin başı yasamadan emir alamaz. Gültekin Uysal Milletvekili, nasıl imza atacak da cumhurbaşkanı dinleyecek. Söylediklerinin anayasal dayanağı yok. Hiç bu kadar anayasa bilmemelerini şaşkınlıkla izliyorum.

SORU: İTTİFAK’TA YER ALACAK MISINIZ?

Arkadaşlarla görüşüyoruz. Bir metin üzerine çalışıyoruz. Bitirmedik. Cumhurbaşkanı adayı belirlenmiş değil. Altın günü olmasın bir seferde açıklamak istiyoruz. Zamanımız var. Kampanya başlarken sonu farklıdır. 2018’in Mart ayında İnce’nin aday olacağından kimse bahsetmiyordu. Farklı bir sürece gireceğiz. Yorgun iktidar gitmelidir ama Türkiye belirsizliğe yelken açmamalıdır.

SORU: İTTİFAKINIZI NE ZAMAN AÇIKLAYACAKSINIZ, MASA’DA KİMLER VAR?

Görüştüğümüz arkadaşlar Demokratik Sol Parti, Zafer Partisi, Adalet Partisi ve Doğru Parti. Diğer arkadaşlarla konuşmadan bir tarih söylemem doğru olmaz.

SORU: ALTILI MASA’YI BİRİNCİ TURDA DESTEKLEYECEK MİSİNİZ?

Neden destekleyeyim? Böyle bir şey olur mu? Biz bir iddia ortaya koymuşuz. Biz ayrı bir siyasi partiyiz. Biz üyelerimizin önüne sandığı koyacağız, 100 bin imza için yola çıkacağız. Temel Karamollaoğlu İstanbul Sözleşmesi’ne hayır diyecek biz kadını korumayacak mıyız? İkinci tura bakacağız.