İngiltere menşeili Financial Times gazetesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yüzlerce insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans ile ilgili dosya haber yayımladı.

Gazete, 2011 yılında inşaa edilen ve 'Cennetten bir köşe' sloganılya satışa sunulan Rönesans Rezidans'ın ünlü isimlerinde aralarında bulunduğu bir çok kişiye mezar olduğunu söyledi.

"Cenetten cehennme: Lüks rezidans Türkiye'de yaşanan depremlerde ölüm tuzağına nasıl dönüştü" başlığıyla yayımlanan haberde, “O dönemki adalet bakanı, Hatay valisi, belediye başkanı ve polis müdürünün açılışını yaptığı Rönesans Rezidans’ın Türkiye’nin güneyi için lüks yaşam ve kaliteli inşaat için bir kıstas olması bekleniyordu. Fakat 12 yıl sonra iPhone şeklindeki 249 daireli ve yüzme havuzlu bina enkaza döndü” ifadelerine yer verildi.

Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği binada ayrıntılı şekilde incelemeler yapılması gerektiğini belirten gazete uzmanlarla sorunu araştırmaya çalıştı. 

Bölgede yıkılan binaların 20 yıldan daha yeni olduğunu belirtirken, binada futbolcu Christian Atsu, dişçi, avukat bankacı ve milli sporcuların hayatının kaybedildiği de aktarıldı. 

Rönesans Rezidans'ın bulunduğu arsaya lüks bina inşa etmek için müteahhitle anlaşan Şahin ailesi Financial Times'a konuştu. Şahin ailesi, " “Binanın güvenliğini sorguladık fakat bu kadar olabileceğini düşünmedik. Deprem haberi gelince uyandık fakat Rönesans’ta herkesin güvende olacağını düşünüyorduk. Hiçbirimiz bu kadarını beklemiyorduk” dedi.

Depremin ardından ülkeden kaçmaya çalışırken yakalanan binanın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun hakkında da konuşan aile, “Biz bu proje için en iyi insanları bulduğumuzu düşündük. Onların profesyonelliğinden etkilenmiştik ve onlara güvendik. Fakat Coşkunlar hiçbir zaman Rönesans’ta yaşamadı. Bu bizi gerçekten şaşırttı” dedi. 

Uzmanlar depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın tasarım ve inşaat kalitesinin mercek altına alınması gerektiğini ileri sürdü.

Gazeteye konuşan bir güvenlik görevlisi de Rönesans Rezidans'ın depreme 40 saniye boyunca dayandığını söyledi.