Johnson'a Ruanda'nın başkenti Kigali'yi ziyareti sırasında Ukraynalı göçmenlerin Orta Afrika ülkesine gönderilme olasılığı soruldu.

İngiliz başbakan, "İnsanların Ruanda'ya gönderileceği tek koşul, İngiltere'ye yasadışı yollardan gelmeleri ve böylece sahip olduğumuz güvenli ve yasal yolları baltalamaları olacaktır" diye yanıtladı.

Başbakan, İngiltere'nin Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından Ukrayna vatandaşlarına yaklaşık 130 bin vize verildi ve “savaştan kaçanların İngiltere'ye gelmek için en az iki tane çok iyi rotaları var ama buraya yasadışı olarak gelirseniz, buraya yasal olarak gelen herkesin altını oymuş olursunuz. Bu yüzden korkarım cevap, sanırım evet, teoride bu olabilir" dedi.

Ancak Johnson, herhangi bir Ukraynalının Birleşik Krallık'tan Orta Afrika'ya binlerce kilometrelik bir yolculuk yapmaya zorlanmasının "çok düşük bir ihtimal" olduğunu da sözlerine ekledi.

AİHM’DEN KRİTİK PLANA DARBE

Yasadışı göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etmeye yönelik tartışmalı plan, İngiliz hükümeti tarafından Nisan ayında duyuruldu ve toplam maliyeti 120 milyon sterlin olarak kayıtlara geçti. Johnson, stratejinin insanları İngiltere'ye yasadışı yollardan taşıyan insan tacirlerinin iş modelini baltalayacağı konusunda ısrar etti.

Ancak proje, muhalefet ve insan hakları gruplarından önemli eleştirilerle karşılandı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) son dakika kararı sonucunda Ruanda'ya ilk uçuş iptal edildi. (RT)