Merkezüssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük bir yıkım ve kayıba neden olan depremlerin ardından bölgede yaralar sarılmaya çalışırken Kızılay'ın yaptığı çadır ve gıda satışı vatandaşlar tarafından kurumun sorgulanmasına neden oldu. 

Ipsos tarafından yapılan son anket çalışmasında  her iki kişiden birinin Kızılay'ın bölgede yapılan afet çalışmalarında başarız olduğunu ve ticari faaliyette bulunmasını yanlış olduğunu düşündüklerini kaydetti.

kızılay-arastırma

Yapılan araştırmaya göre,  her 10 kişiden 6'sı Kızılay'a yardımda ya da bağışta bulunduğunu söylerken, bundan sonra yardım yapacağım diyenlerin sayısı ise yarı yarıya düştü.


Araştırmalar sırasında uzun süredir olumlu ifadelere denk gelmediklerini söyleyen şirketin CEO'su Sidar Gedik, "Son yıllarda gündemi belirleyen pandemi, enflasyon, savaş gibi gelişmelere baktığımızda bu tespit çok da tuhaf değil maalesef. 6 Şubat ve sonrasında gerçekleşen deprem felaketlerinin ardından yaptığımız araştırmalarda bu olumsuz duyguların çok daha yükseldiğini gördük. Yorgun, endişeli, üzgün, öfkeli hissedenler zaten çoktular, depremlerden sonra bu şekilde hissedenlerin oranı daha da arttı, 1.5 katına kadar çıktı.

KIZILAY-ARAŞTIRMA-1

YALNIZ HİSSEDENLERİN SAYISI DEPREMLERDEN SONRA ÜÇTE BİR GERİLEDİ

Birçok olumuz ifade içinde yaygınlığı ciddi anlamda gerileyen tek bir ifade dikkatimizi çekti; yalnızlık. Yalnız hissedenlerin oranı depremlerden sonraki hafta içinde üçte bir oranında gerilemişti. Ben bunu tek bir şeye bağladım, o günlerde tüm halk olarak hatta tüm Dünya olarak gösterdiğimiz büyük 'dayanışmaya'. Ülkenin her yanından, Dünya’nın her yanından insanlar deprem bölgesine destek eli uzatmak için büyük bir yarış içine girdiler. İnsanlığın böyle büyük bir felaket karşısında politik-tarihi ayrışmalardan sıyrılıp nasıl tek vücut olabildiğini gördük."

kızılay-araştırma-2-