54 üyeli Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi, ABD tarafından hazırlanan "İran’ın 2022-2026 döneminin geri kalanında Kadın Statüsü Komisyonu'ndan derhal çıkarılması" kararını oylayacak.

45 üyeli Kadın Statüsü Komisyonu, her yıl mart ayında toplanır ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlar. Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili, İran'ı komisyondan çıkarmak için "sürekli artan bir destek gördüklerini" söyledi.

‘EMSAL OLUŞTURACAK’ ENDİŞESİ

İran ve 18 ülkenin konseye yazdıkları bir mektupta, böyle bir oylamanın "şüphesiz farklı kültürlere, geleneklere ve geleneklere sahip diğer üye devletleri engelleyecek istenmeyen bir emsal yaratacağını" savundu.

Mektubu imzalayan ülkeler, "uygunsuz olarak algılanırsa ve bu tür manevraları empoze etmek için koşullu bir çoğunluk sağlanabilecekse, egemen ve haklı olarak seçilmiş devletleri uluslararası sistemin herhangi bir organından ihraç etmeye yönelik yeni bir eğilimden" kaçınmak için ABD'nin hamlesine karşı oy kullanmaya çağırdı.

HUZURSUZLUK DİNMİYOR

İran, devlet medyasının iki güvenlik gücünü öldürmekten suçlu bulunduğunu belirttiği bir kişiyi halkın gözü önünde idam etti. Bu, ülke yönetimine karşı protestolara katılanların bir haftadan kısa bir süre içindeki ikinci infazıydı.

Üç ay önce, İran’ın zorunlu kıyafet kanunlarını uygularken ahlak polisi tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltındayken öldürülmesinin ardından ülke çapında huzursuzluk patlak verdi. Gösteriler, 1979’daki devrimden bu yana din seçkinlerine yönelik en önemli meydan okumalardan birini ortaya koyarak, toplumun her kesiminden öfkeli İranlılar tarafından bir halk hareketine dönüştürüldü. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER