Geçtiğimiz gün idam edilen iki kişi, Besic milislerinin bir üyesini öldürmekten suçlu bulunmuştu. Aynı davada üç kişi daha idam cezasına çarptırılırken, 11 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Yargı, resmi IRNA haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, "Ruhullah Ajamian'ın haksız yere şehit olmasına yol açan suçun baş failleri Muhammad Mehdi Karami ve Seyyid Muhammad Hüseyni bu sabah asıldı" diye kaydedildi. Son infazlar, kargaşanın ardından idam edildiği resmen bilinen protestocu sayısını dörde çıkardı.

‘SAHTE YARGILAMALAR’

Avrupa Birliği'nden üst düzey bir diplomat, infazları kınadı ve İran'ı protestoculara yönelik idam cezalarını derhal durdurmaya ve mevcut cezaları iptal etmeye çağırdı. Josep Borrell yaptığı açıklamada, "Bu, İran makamlarının sivil gösterilere yönelik şiddetli baskısının bir başka işaretidir" dedi.

ABD'nin İran Özel Elçisi Robert Malley de infazları "sahte yargılamalar" olarak izlediklerini söyleyerek "Bu infazlar durmalı" diye kaydetti. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly infazları kınayarak İran'ı "kendi halkına yönelik şiddeti derhal sona erdirmeye" çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı infazları "iğrenç" olarak nitelendirdi ve İranlı yetkilileri "İran halkının meşru arzularını" dikkate almaya çağırdı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER