İran merkezli IRNA haber ajansının aktardığına göre, 100’ü aşkın tutuklama, başkent Tahran ve diğer 10 ilde gerçekleşirken, İran İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tutuklananlardan bazılarının paniğe yol açmak için "zararsız ve kötü kokulu maddeler" kullandığı ve okulların kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Düşmanca saiklerle öğrenciler arasında korku ve terör yaratmak, okulları kapatmak ve ülke düzenine karşı karamsarlık yaratmak için bilinmeyen maddeler kullandı” diye eklendi.

‘KATI DİNİ GRUPLAR YAPMIŞ OLABİLİR’

İran, geçen Kasım ayından bu yana 50'den fazla okulda meydana gelen saldırılarla bir dizi gizemli zehirlenmenin pençesine düştü. Binden fazla kız öğrenci zehirlenmelerden etkilenirken, öğrencilerin ebeveynleri ayağa kalktı ve bazıları çocuklarını okuldan tamamen aldı.

İddia edilen zehirlenmelerin arkasında kimin olduğuna dair birkaç iddia bulunuyor. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dış güçleri suçlarken, Sağlık Bakan Yardımcısı Younes Panahi, kadınların eğitimine karşı çıkan katı dini grupların işin içinde olabileceğini öne sürdü.

Hamaney sert müdahale sözü vererek olayları "affedilemez bir suç" olarak niteledi ve "öğrencilerin zehirlendiği kanıtlanırsa faillerin affedilmeden en ağır cezayı alması gerektiğini" söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER