İran, Avrupa Parlamentosu'nun AB'ye ve üye devletlere çağrıda bulunmasından bir gün sonra, Avrupa Birliği'nin Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak tanımlaması halinde "kendi ayağına sıkacağı" konusunda uyardı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Devrim Muhafızları’nın rolünün ülke güvenliğini garanti etmede merkezi, resmi ve egemen olduğunu defalarca söyledik. Avrupa Parlamentosu'nun örgütü terör listesine almak için attığı adımlar, bir bakıma Avrupa'nın kendi ayağına sıkılmış bir kurşundur" dedi. 

İKİ KRİTİK NOKTA

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu, AB'yi Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak listelemeye çağırdı ve onu protestoculara yönelik baskı ve Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya ordusuna insansız hava araçları tedarik etmekle suçladı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre, İran'ın konvansiyonel ordusu ile Devrim Muhafızları arasındaki faaliyetleri koordine eden İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı da AB'yi Muhafızları terör örgütü listesine almaması konusunda uyardı.

Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun son eylemi, uluslararası kural ve düzenlemelerde emsali bulunmamakla birlikte, küresel ve bölgesel güvenlik ve barışı etkileyecektir ve Avrupa Parlamentosu bu tür sonuçların farkında olmalıdır" diye kaydedildi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER