Bir gece yarısı mahkeme kararıyla tahliye edilen ve sırra kadem basan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti ve 12 sanığın yargılandığı dava bugün İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Heyet 12 sanık hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar vererek mütalaa hazırlanması için dosyayı savcıya gönderdi.

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Efkan Öveç, Cem Dursun, Fikret Fırat ve başka suçtan tutuklu sanık Turgay Dursun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları da salonda hazır bulundu. Duruşmada söz alan sanık Efkan Öveç, "Cem Dursun'un ve diğerlerinin bu dosya ile alakası yoktur. Bu benimle Orhan Ünğan (Zindaşti’nin düşmanı uyuşturucu baronu) arasında bir meseledir. Ayrıca benim gücüm Orhan Ünğan'dan fazladır. Orhan Ünğan'ın soyunu buradan kuruturum" dedi.

MAHKEME DOSYALARI AYIRDI


Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Cem Dursun ve Efkan Öveç'in de aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında araştırılacak başka hususun kalmadığı gerekçesiyle dosyalarının ayrılmasına ve mütalaanın hazırlanması için dosyalarının savcılığa gönderilmesine karar verdi. Heyet, 12 sanığın içinde bulunan 5 sanığın ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan yargılanmalarının ana dosya üzerinden devam etmesine hükmetti.

Sanıklar Cem Dursun ve Efkan Öveç'in tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, 6 sanığın adli kontrol tedbirlerinin de devamına hükmetti. Mahkeme heyeti, aralarında Naci Şerifi Zindaşti'nin de bulunduğu 5 sanığın haklarındaki yakalama kararının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?


İstanbul Küçükçekmece’de 6 Nisan 2018’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti beş adamıyla, “adam öldürmek”, “cinayete azmettirmek” ve “FETÖ üyeliği” suçlarından tutuklandı. 6 ay tutuklu kalan Zindaşti ve üç adamı 19 Ekim 2018 günü 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan’ın gece yarısı kararıyla tahliye edildi. Soruşturma savcısı Ercan Devrim karara itiraz etti. Dosyayı ele alan İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimi tekrar tutuklama kararı çıkardı. Ancak Zindaşti ve adamları iki mahkeme arasındaki üç saat gibi kısa sürede cezaevinden çıkıp sırra kadem bastı.

DHA