Borsa İstanbul'da yükseliş trendinin devam ettiği bugünlerde halka arz olan şirketlere bir yenisi daha ekleniyor. Işık Plastik Sanayi ve Dış Ticaret Pazarlama A.Ş, 21 ve 22 Ocak tarihlerinde halka arz öncesi talep toplayacak.

Işık Plastik'in halka arzında "Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış" yöntemi uygulanacak. Yani, ön talep toplama yöntemi olmayacak. Bu da demek oluyor ki, pay alacakların, bankacılık sistemlerinin "halka arz" bölümünden değil, hisse senedi alışındaki gibi 'hisse kodu' seçerek alış emri vermeleri gerekecek.

Işık Plastik halka arz detayları şöyle;

Işık Plastik’in  çıkarılmış sermayesinin 43.741.000 TL’den 51.802.638 TL’ye çıkarılması sebebiyle artırılacak 8.061.638 TL nominal değerli paylar ve mevcut ortaklarından Mehmet Çeker’in sahip olduğu 3.224.655 TL nominal değerli paylar olmak üzere, toplam 11.286.293 TL nominal değerli pay halka arz edilecek.

Sabit fiyatla talep toplanacak halka arzda talep fiyatı 16,10 TL olacak.

Peki halka arz olan hisselerde satış yöntemleri neler? Şimdi herkes bu sorunun cevabını merak ediyor... İşte yanıtı;

Satış Yöntemleri

Payların yatırımcılara satışında 3 yöntem kullanılmaktadır:

1. Talep Toplama 

- Sabit Fiyatla Talep Toplama

- Fiyat Teklifi Alma Yoluyla Talep Toplama

- Fiyat Aralığı Yoluyla Talep Toplama

2. Borsada Satış

3. Talep Toplanmaksızın Satış

Halka açılmak üzere pay satışı yapacak ortaklıklar, talep toplama ve borsada satış yöntemlerinden birini kullanmak durumundadır.  

Sabit Fiyatla Talep Toplama Yöntemi 

İhraçcı ve/veya hissedar tarafından sabit bir fiyat belirlenir. 

Fiyat Teklifi Alma Yoluyla Talep Toplama Yöntemi 

Sabit fiyatla talep toplama yönteminden farklı olarak ihraççı ve/veya hissedar tarafından asgari bir satış fiyatı belirlenir ve bunun üzerindeki fiyat teklifleri toplanır. 

Fiyat Aralığı Yoluyla Talep Toplama Yöntemi 

Paylar bir taban ve tavan fiyat aralığı belirlenerek bu fiyat aralığından yatırımcıların talepleri toplanır. Fiyat aralığı uygulanması durumunda, tavan fiyat ile taban fiyat arasındaki fark, taban fiyatın %20 fazlasını aşmayacak şekilde belirlenir. 

Her üç yöntemde de talep toplamaya en erken, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayımlanmasını takip eden üçüncü gün başlanabilir. İzahname ve fiyat tespit raporunun farklı günlerde ilan edilmesi durumunda bu süre daha geç yayımlanan belgenin ilan tarihi itibarıyla başlar.  

Talep toplama süresi en az 2 iş günü, en fazla 20 iş günü olarak belirlenir. 

Aracı kuruluş tarafından toplanan talep, SPK’nın II-5.2. sayılı Tebliğinde belirtilen “Dağıtım İlkelerine” uygun şekilde yine aracı kuruluşca, talepte bulunan bireysel ve kurumsal yatırımcılar arasında dağıtılarak satış listesi kesinleştirilir ve halka arz işlemi tamamlanır. 

Borsada Satış 

Talep toplama yöntemleri, payların aracı kuruluşlar tarafından Borsa dışında halka arz edilmesine ilişkindir. Şirketler, paylarını Borsamız birincil piyasasında da halka arz edebilirler. Bunun için Borsamıza başvurulması ve başvurunun Borsa tarafından kabul ve ilan edilmesi gerekmektedir. Paylarını Borsada halka arz edecek olan şirketler “Sürekli İşlem” yönteminin yanı sıra “Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış” veya “Değişken Fiyatla Talep Toplama ve Satış” yöntemlerinden birini kullanabilmektedirler. 

Borsada satış yönteminde, halka arz izahnamesi SPK tarafından onaylanmadan önce Borsa tarafından şirketin işlem görme başvurusu görüşülerek birincil piyasada halka arz başvurusunun kabul edilip edilmemesine karar verilmektedir. Borsada halka arza, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayınlanmasına dair SPK düzenlemesi dikkate alınarak, Borsa tarafından yapılacak duyuruyu takip eden 2. iş günü başlanır. Borsa Birincil Piyasa’da yine bir aracı kuruluş vasıtasıyla yapılacak satışın, talep toplanmaksızın gerçekleşmesi durumunda satış süresi iki iş günü, talep toplama suretiyle gerçekleşmesi durumunda ise talep toplama süresi, en az iki iş günü en fazla üç iş günüdür. 

Talep Toplanmaksızın Satış

Talep toplamaksızın satış yöntemi, payları borsada işlem görmeyen halka açık ortaklıklardan, SPK’nın II-5.2 Tebliği’nin 17’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan nitelikleri belirlenmiş ortaklıklar dışında kalanların paylarının kendileri ya da yetkili kuruluşlar vasıtasıyla belirli bir fiyattan izahnamede belirlenecek bir usulle halka arz edilmek suretiyle satışıdır.