İspanyol hükümetinden yapılan açıklamada, paranın büyük kısmının, yani 1,4 milyar euronun, mevcut su miktarını artırmak için tuzdan arındırma tesisleri gibi yeni altyapıların inşasına ayrılacağını söyledi.

784 milyon euro ise, çiftçilerin ve çiftçilerin ekinleri yok eden ve hayvan yemi maliyetlerini artıran yağış eksikliği ile başa çıkmalarına yardımcı olmak için kullanılacak. İspanya’da su rezervleri ortalama olarak kapasitesinin yüzde 50'sinin altında seyrederken, en kötü etkilenen Endülüs ve Katalonya’da seviyeler yüzde 25'e düştü. 

Yağış eksikliği, dünyanın en büyük zeytinyağı ihracatçısı ve Avrupa Birliği'nin en büyük meyve ve sebze üreticisi olan İspanya'da tarım sektörü için felaket oldu.

‘ÇOK DAHA SIK VE YOĞUN HALE GELDİ’

İspanya Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera, "İspanya kuraklık dönemleriyle yüzleşmeye alışkın, ancak iklim değişikliği nedeniyle çok daha sık ve yoğun hale geldi ve kendimizi hazırlamalıyız" dedi.

Ulusal hava durumu ajansı AEMET'e göre İspanya, kayıtların başladığı 1961'den bu yana yılın en kurak başlangıcını kaydetti ve ülke 2023'ün ilk dört ayında normal yağış miktarının yarısından daha azını aldı.

AEMET Sözcüsü Ruben del Campo, önümüzdeki haftalarda kuraklığı "hafifletebilecek" bir yağış beklenmediğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER