İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, tatbikatlar, İran’ın adıyla öne çıkarılırken "bölgesel tehditler karşısında çeşitli senaryolar" uygulandığı belirtildi. Açıklamada, "Bu tatbikatlar, iki ordumuzun Ortadoğu'daki, özellikle de İran'ın ortaya koyduğu ortak endişelere yanıt olarak artan stratejik işbirliğinin önemli bir bileşenidir" diye kaydedildi.

IDF’nin açıklamasında, "uzun menzilli bir operasyonel senaryo ve uzun mesafeli uçuşları simüle eden" savaş tatbikatlarına dört İsrail F-35 savaş uçağı ve dört Amerikan F-15'in katıldığı eklenirken, tatbikat sırasında İsrail jetlerine yakıt ikmali yapan KC-135 tanker uçağının da bulunduğu kaydedildi. 

‘ÇAĞRI’ YANIT BULDU

Tatbikatlar, İsrail Savunma Kuvvetleri Komutanı Aviv Kochavi'nin geçen ay ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından yetkililer İran ordusunu alt etmek için yeni "operasyonel plan" çağrısından sonra gerçekleşti. 

TATBİKATLAR YOĞUNLAŞIYOR

İsrail, son aylarda bir dizi tatbikat gerçekleştirdi; buna bu yılın başlarında Akdeniz üzerinde İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıları simüle ettiği bildirilen bir tatbikat da dahil. Nükleer tesislere odaklanan benzer bir başka tatbikat da geçen haziran ayında gerçekleştirildi ve uzun mesafeli saldırılar yapan yüzden fazla uçağın katılımıyla gerçekleşti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER