İsrail'de Hamas'ın elindeki rehinelerin kurtarılamaması nedeniyle Başbakan Netanyahu'ya öfke büyüyor. Bir ankete göre halkın yüzde 76'sı 'Bibi istifa' diyor. Ülkede binlerce kişi sokağa inerken, başbakanın konutu önünde polis eylemcilere saldırdı.

İsrail'de Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında rehin aldığı yaklaşık 250 kişinin kurtarılmasına öncelik verilmesi talebiyle Başbakan Benyamin Netanyahu'ya karşı başlayan protesto hareketi büyüyor. Tel Aviv başta olmak üzere dün İsrail'in birçok kentinde binlerce kişi dün sokağa döküldü. Eylemciler, İsrail hükümetinin rehineleri kurtarmaktaki başarısızlığına, bunun yerine Gazze'ye aralıksız saldırı kararı alınmasına ve Hamas'ın yaklaşık 1400 İsraillinin ölümüne yol açan saldırılarında sorumluluk almayı reddeden Netanyahu'ya karşı yürüdü.

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN ONLARI KURTARIN'

Tel Aviv'deki eylemde binlerce kişi, İsrail bayrakları ve bazı rehinelerin fotoğraflarının yanı sıra "Rehineleri, bedeli ne olursa olsun hemen kurtarın" ve "Onları hemen eve döndürün" yazılı pankartlar taşıdı.

israil3.jpg

NETANYAHU'NUN KONUTUNUN ÖNÜNDEKİ EYLEMCİLERE POLİS MODAHALESİ

Batı Kudüs'te ise yüzlerce protestocu, Azze Caddesi’nde yer alan Başbakanlık konutuna yürüdü. Netanyahu'ya istifa çağrılarının, "Bibi bir katildir" ve "Onu hemen hapse atın" gibi sloganların dikkat çektiği eylemde, atlı birlikler ve zırhlı araçlar kullanan polis ile barikatları aşmaya çalışan göstericiler arasında arbede çıktı. Üç kişi gözaltına alındı.

Polis açıklamasında, gösterilerin "izinsiz ve hükümet ile hükümet politikalarına karşı, toplumsal düzeni bozan siyasi bir protesto olduğu" ileri sürüldü. Göstericilerin, "seçilmiş yetkililerin özel mülklerinin önünde gösteri yapmalarına izin verilen mesafeye göre yerleştirilen polis barikatlarını" delerek düzeni bozmaya çalıştığı savunuldu.

israil2.jpg

Batı Kudüs'teki Cinema City kavşağında da yüzlerce gösterici toplanarak, Gazze’de esir tutulan İsraillilerin geri getirilmesi için hükümete çağrı yaptı.

ANKET: HALKIN YÜZDE 76'SI 'NETANYAHU İSTİFA ETMELİ' DEDİ

Eylemler, İsrail'de yayımlanan dikkat çekici bir anketle eş zamanlı düzenlendi. İsrail televizyonu Kanal 13'ün anketine göre, İsraillilerin yüzde 76'sı şu an altıncı kez başbakanlık yapan Netanyahu'nun istifa etmesi gerektiğini, yüzde 64'ü ise ülkede savaş biter bitmez erken seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyor.

Ankette Hamas saldırılarından en çok kimi sorumlu tuttukları sorulduğunda ise İsraillilerin yüzde 44'ü 'Netanyahu' yanıtını verdi. Yüzde 33'ü genelkurmay başkanını ve üst düzey ordu yetkililerini, yüzde 5'i ise savunma bakanını suçladıklarını söyledi.

Brezilya’da sel sonrası ağır bilanço: 55 ölü 76 kayıp Brezilya’da sel sonrası ağır bilanço: 55 ölü 76 kayıp