Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail güvenlik teşkilatlarının" üyelerinden oluşan bir komitenin 90 gün içinde polisin veya başka bir birimin yeni muhafızlardan sorumlu olup olmayacağını önereceği belirtildi.

Açıklamada, "Ulusal muhafızların, 2021'de Gazze'de yaşanan bir çatışma sırasında İsrail şehirlerinde meydana gelen karışıklıklar gibi acil durumlarla ilgileneceği" belirtilirken, komiteden yeni teşkilatın sorumluluklarını tanımlamasının da isteneceğine dikkat çekildi.

YARGI REFORMUNDAN VAZGEÇME ŞARTI

Ben-Gvir'in ofisinden yapılan açıklamada, bakanlığına bağlı olarak görev yapacak olan muhafızların "acil durum senaryoları, milliyetçi suçlar, terör ve egemenliğin güçlendirilmesi" ile ilgileneceği belirtildi. Hamle, Ben-Gvir'in, aylarca süren protestolar ve grevlerin ardından hükümetin tartışmalı yargı reformlarını dondurmayı kabul etmesi için koyduğu bir şarttı.

Muhalefet lideri Yair Lapid, hükümetin kararını "hayali insanların aşırılık yanlısı bir fantezisi" olarak nitelendirdi ve "Ben-Gvir'in özel milislerini finanse etmek için" diğer bakanlıkların bütçelerini kısma kararına sert tepki gösterdi.

‘ŞOK EDİCİ’

2022'de sınır polisinin bir parçası olarak bir ulusal muhafız teşkilatının kurulmasını ilerleten eski kamu güvenliği bakanı Ömer Bar-Lev, “Ben-Gvir'in anlayıştan yoksun, terör örgütüne destek vermek ve ırkçılığa tahrik etmekten suçlu bulunan utanç verici bakan tarafından özel bir milis oluşturulacağı düşüncesi şok edici" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER