Aşırı sağcı koalisyonun liderliğini yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, dindar-milliyetçi müttefikleriyle birlikte meclis çoğunluğunu elinde tutarken, amacının hükümet ve yargının güçlerini dengelemek olduğunu söylüyor.

İSRAİL’İ DİKTATÖRLÜĞE GÖTÜRÜYOR’

Reformlar onaylanmaya doğru ilerlerken, ülke genelinde protestolar tırmandı. İsrail’in para birimi şekel değer kaybederken, bazı kişiler askere çağırma emirlerine uymamakla tehdit etti. İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, revizyonun ertelenmesi ve diyalog kurulması çağrısında bulundu.

Tel Aviv merkezinde toplanan on binlerce gösterici arasında 58 yaşındaki Tamir Guytsabri, "Bu bir yargı reformu değil. İsrail'i tam diktatörlüğe götüren bir devrim ve İsrail'in çocuklarım için bir demokrasi olarak kalmasını istiyorum" dedi.

‘SİYASİ BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Polis Genel Müfettişi Yaacov Shabtai, bazılarının protestoları daha sert bastırma planlarından korktuğu Tel Aviv polis şefini yeniden atama planlarından geri adım attığını bildirdi. Shabtai, ertelenen görev değişikliğinin planlanmış bir rotasyonun parçası olduğunu belirterek, polisin gösterileri yasal sınırlar içinde korumaya devam edeceğini ve "konuyla ilgili herhangi bir siyasi baskıya boyun eğmeyeceğini" ekledi.

Aralık sonunda altıncı dönem için göreve dönen Netanyahu, gösterilerin kendisini devirmeyi amaçladığını söylerken, üç yolsuzluk davasında yargılanıyor. Reuters’a konuşan 63 yaşındaki gösterici Miri Lahat, "Yasadaki reformu protesto etmek ve 'suç bakanı' dediğimiz başbakanımızı protesto etmek için buradayım" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER