1 Kasım'daki oylamada, katı bir yerleşimci politikası olan Dini Siyonizm Partisi’ninBenjamin Netanyahu'nun muhtemel koalisyonunda potansiyel güçlü bir ortak olarak konumlandırarak parlamentoda üçüncü sıraya yükseldiği görüldü. Diğer yandan, Pazar günü başlayan müzakereler haftalar sürebilir.

Kıdemli bir yerleşimci olan DaniellaWeiss, "Beklentilerimiz harika. Bu hükümet Yahudiler için Araplardan daha iyi” dedi. Weiss, seçim sonuçlarını bir devrim olarak nitelendirerek "Yerleşim hareketine öncülük eden biri olarak bu bir zafer. Yerleşimlerin hızlanacağından şüphem yok” diye ekledi.

Dini Siyonizm Partisi’nin seçim pankartlarının yer aldığı Bet El yerleşiminden Baruch Gordon, "Atalarımın yaşadığı yerlere geri dönerken bir ürperti hissediyorum" dedi. İsrail'in egemenliğini bölgeye genişlettiğini ve bunun fiili bir ilhak olacağını görmeyi umut eden Gordon, "Burası bizim atalarımızdan kalma haklı vatanımız" dedi.

UMUT KALMADI

Çoğu dünya gücü, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği topraklarda inşa edilen yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasadışı ve Filistinlilerin topraklarınıaldığı için yerleşimcileri barışın önünde bir engel olarak görüyor.

Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te bu tür bir devlet için kurulan barış görüşmeleri 2014'ten beri uykudayken, Netanyahu'nun muhtemel hükümeti umutları hepten kararttı. Filistin Kurtuluş Örgütü'nden Wasel Abu Youssef, "Yerleşim faaliyetlerinde bir artış olacak ve bu her türlü siyasi çözümün kapısını kapatacak" dedi. (Reuters)