Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyası yasak gündemden düşmüyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dava sonucu tartışmalara yol açtı.

'KARAR HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ'

İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, kararı 'demokrasi tarihine kara bir leke' olarak nitelerken; CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı ise “Karar hukuki değil siyasidir” dedi. AK Parti sıralarından Tevfik Göksu ise "Kendi iç siyasi rekabetinizi ve çekişmenizi Saraçhane meydanına taşıyarak bundan siyasi sonuç üretme çabanızı ibretle izledik” dedi. Saraçhane’deki İBB Başkanlık binasında aralık ayı meclis toplantılarının son oturumu bugün yapıldı. Söz alan İBB İyi Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, “Bu hukuksuz karar, bizim için yok hükmündedir. 20 yıllık AK Parti iktidarı eliyle, 14 Aralık 2022 tarihi de demokrasi tarihimize kara bir leke olarak eklendi” dedi.

'YAŞASIN HÜRRİYET'

Özkan özetle şöyle konuştu:

“Dünkü karar; hak, hukuk, adaletin çiğnenmesi, demokrasinin hançerlenmesidir. Türk siyasi ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçen bu karar sonrası, Sayın İmamoğlu'nun çağrısını duyan binler, Demokrasi için, Hak, Hukuk, Adalet için, bu hukuksuz kararı protesto için Saraçhane’ye akın etti. Milli irade Saraçhane’de buluştu. Bizler, hak yemeyen hakkını yedirmeyen, demokrasi ve İstanbul aşığı sayın İmamoğlu’nun sonuna kadar yanındayız. Mücadelemiz bu ülkeye hak, hukuk ve adalet gelene dek devam edecek. Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Hürriyet!”

TEPKİ GÖSTERDİ

Özkan’dan sonra söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı da dün duruşma salonunda olduğunu belirterek “Hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Hepimiz görevimizin başındayız. Yolumuza devam ediyoruz. Yanındayız İmamoğlu” dedi. MHP’li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise İmamoğlu’na verilen cezaya değinerek “Öncelikle mahkemelerin verdiği kararları, bu kararların muhataplarının siyasi kimlik sahibi olmasından dolayı ‘bu karar adli bir karar değil siyasi bir karar’ olarak nitelendirilmesini ve bunun üzerinden gereksiz tartışmalar yapılmasını sakıncalı ve zararlı görüyorum. Bu tartışmaların adalete, hukuka, toplumsal yaşama ve siyasete onarılması güç zararlar vereceğinin altını çizmek istiyorum” demesi üzerine CHP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.

'YILLARDIR VAR'

Yılmaz özetle şu ifadeleri kullandı:

“Yaşanan süreci gözlerimizin önünden bir film şeridi gibi geçirirsek bu kararın adli bir karar mı hukuki bir karar mı yoksa siyasi bir karar mı olduğunu hem biz çözümleyebiliriz hem de İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız da bunun kararını verecektir. İmamoğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Yargıçlar bir davayı görürken bu davada suçlanan kişinin siyasi kişiliğine bakmak durumda değiller. İşlenmiş bir suç varsa bunun ceza vermeyi tercih etmiş olsalar da adaletin yönünde karar vermek durumundalar. Sayın İmamoğlu’nun yargılanması sonrasında mahkemece verilen cezanın düzenlendiği TCK maddesi siyasi olarak 6 ay önce mi değiştirildi? Bu madde yıllardır TCK’da var. Siyasi bir karar olarak düzenlenen bir madde değil. Bugün de salondaki tahammülsüzlüğü artıracağı kesindir.”

'İBRETLE İZLEDİK'

Yılmaz’da sonra söz alan AK Parti'li Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu ise yerel mahkeme tarafından verilen kararın nihai olmadığını belirterek “Yargı süreci devam etmektedir. Henüz hukuki ve idari sonuç üretmemiştir. Nihai karar istinaf ve Yargıtay sürecinden sonra belli olacak. İmamoğlu hakkında şuan kesinleşmiş bir mahkûmiyet ve siyasi yasak yoktur. Yargı sürecinin tamamlanmasını beklemek zorundayız. Durum böyleyken kendi iç siyasi rekabetinizi ve çekişmenizi Saraçhane meydanına taşıyarak bundan siyasi sonuç üretme çabanızı ibretle izledik” dedi. “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili birinci derece mahkemeden dolayı üzüntülerimi ve geçmiş olsun dileklerimi ileterek konuşmaya başlamak istiyordum ancak otobüsün üzerindeki sevinç çığlıklarını görünce kelimeler yetersiz kalıyor” diyen Göksu özetle şöyle konuştu:

'TARAFI DEĞİLDİR'

“Ak Parti hiçbir zaman siyaset dışı alanlardan güç devşirme peşinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Ak Partinin siyasi anlayışında sandıkta rekabet etmenin dışında herhangi bir yöntem yoktur. Ak Parti bu günlere mahkeme tutanaklarıyla değil, sandık sonuç tutanaklarıyla gelmiştir. Siyasetin alanına müdahale etmek isteyen siyaset dışı alanlara asla geçit vermemiştir. Bundan sonra da siyaset dışı vesayeti tanımayacaktır. Ak Parti bu sürecin tarafı değildir.”

'BİZE DERS VERECEK DURUMDA DEĞİLSİNİZ'

Göksu’ya yanıt veren Doğan Subaşı ise “Yargılanan ve ceza alan kişi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’dır, burası da İstanbul Büyükşehir Belediyesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi belediye başkanının nasıl belediye başkanı seçildiği sadece bu mecliste olanların değil, 84 milyon insanımızın bildiği bir süreçtir. 31 Mart gecesi milli iradeye nasıl baktığınız ortaya çıktı. Siz, bize milli irade ve hukuk dersi verecek durumda değilsiniz. Daha fazla uzatmak istemiyoruz. Sevinç çığlıkları deniyor, şaka mı bu? 2 yıl 7 ay hapis cezası almış. Bugüne kadar yaptıklarınızın hepsini 2019 hazımsızlığı diye yorumluyordum, sizin hesabınız aslında 2023 seçimleri. Bu karar o karar” dedi. Göksu ise “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını 2024 yılında sandık sonuçlarıyla biz göndereceğiz” diye konuştu.