Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgasının etkisine giren İstanbul'da günlerdir kar alarmı veriliyor.  5 gün sürmesi öngörülen bir kar fırtınası beklenirken  Kent için turuncu kod alarmı verildi.

'ORTALAMA ZARAR 35 MİLYON DOLAR'

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışında “Ülkemizin yüzakı, dünyada da örnek olacak bir projedir” dediği, uğruna Atatürk Havalimanı’nı kapattığı İstanbul Havalimanı’nda toplam 238 uçak seferi iptal edildi. Bugün ve yarın İstanbul Havalimanı’na ne uçak inecek ne de uçak kalkacak. İptal edilen seferlerin 72’si iç hat, 166’sı dış hat seferi. Daha önce de birçok kez kar sınavında başarısız olan İstanbul Havalimanı, yine yerli ve yabancı turistleri mağdur edecek. İptallerin THY’ye vereceği ortalama zarar ise 35 milyon dolar olacak.

'DÜNYAYA ÖRNEK BİR PROJEDİR'

Sefer iptallerine sosyal medyadan tepkiler yağarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da İstanbul Havalimanı için “Dünyaya örnek bir projedir” sözünü kullandı. Katıldığı programda Millet İttifakı’nın “Atatürk Havalimanı’nı yeniden uçuşa açacağız” sözlerine de vizyonsuzluk olarak yorumlayan Karaismailoğlu, “Atatürk Havalimanı’nı hepiniz biliyorsunuz, nüfusun ve hareketliliğin tam ortasında kalmış, İstanbul’u kilitler bir pozisyona gelmiş bir havalimanı, hizmet veremez hale gelmiş. İstanbul Havalimanı dünyaya örnek bir projedir. Bu kadar kapasitesi büyük bir havalimanı yaptık. Bu kadar işletme performansı yüksek bir havalimanı yaptık. Böyle bir havalimanı varken bu kadar yakın bir mesafede başka bir havalimanı işletmek ancak böyle vizyonsuzların işi. Allah akıl fikir versin bunlara” dedi.

'MALİYETİ 10 MİLYAR AVRO'

İstanbul Havalimanı, çevre örgütleri ve uzmanların itirazlarına karşın Kuzey Ormanları’nda milyonlarca ağaç kesilerek yapıldı. Dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nın maliyeti 10 milyar Avro oldu. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan havalimanı için Hazine yolcu garantisi de verdi. Havalimanı geçen yıl ocakta İstanbul’da etkili olan karda da çalışmamıştı. Havalimanında mahsur kalan yolcular, geceyi karton kutular üzerinde geçirmişti. İstanbul’a gelmek için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, Atatürk Havalimanı’na inmesi tepki toplamıştı.