8 Haziran 2022 tarihinden itibaren kazı çalışmalarının devam ettiği Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda Roma dönemine ait mermerden yapılmış tanrı heykeli ortaya çıktı.

ÇOBAN VE SÜRÜLERİN TANRISI

Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında bugün yüzeyden yaklaşık 2.60 metre derinde dolgu toprak içerisinde mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli parçası bulundu.

UZMANLARIN İNCELEMELESİ SONRASI AÇIKLANACAK

Heykel, 20 santim yüksekliğinde, 18 santim genişliğinde olup, sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildi. Roma dönemine tarihlendiği düşünülen heykelin, uzman incelemesi sonrasında tarihleme yapılacağı aktarıldı.

MİTOLOJİDE ANLATILAN ‘PAN' KİMDİR?

Pan, antik Yunan mitolojisi’nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Pan ayrıca, doğanın ruhu olarak kabul edilir ve pastoral bir yaşam tarzının sembolüdür.

Pan, çobanların, çoban flütü olarak bilinen pan flütü çalmalarıyla tanınır. Görünümü, üst yarı vücudu insan, alt yarı vücudu ise keçi şeklinde tasvir edilir. Büyük, kıvrık boynuzları, sarkık kulakları ve kıvırcık saçları vardır. Pan genellikle ormanlarda dolaşırken veya sürülerin arasında görülür.

Aynı zamanda panik kavramının da kökeni olan Pan, sık sık ani korku veya korku hislerini temsil eden bir tanrı olarak kabul edilir. Ormanda dolaşanların kalplerinde aniden panik hissi uyandırabilir.
(Sözcü)