Bloomberg'in bildirdiğine göre, Azak Denizi ve Rusya'daki Don Nehri'nin ağzından Hazar Denizi'ndeki İran merkezlerine ve nihayetinde Hint Okyanusu'na uzanan ticaret koridoru, yeni rotaların ortaya çıkmasıyla son aylarda hareketlendi.

GEMİ İZLEME VERİLERİ KANITLIYOR

Haber kaynağı tarafından derlenen gemi izleme verileri, Hazar Denizi'ne giden nehirler boyunca yüzlerce Rus ve İran gemisi gösterdi. İran'ın coğrafi konumu, Rusya'nın yaptırım riskine maruz kalmadan İran toprakları üzerinden Asya ve Hindistan'a kadar güvenli bir şekilde mal taşımasına izin veriyor.

Katar Üniversitesi'nden Körfez uzmanı Nikolay Kozhanov, “Avrupa ulaşım ağları kapanırken, Rusya'nın Doğu'ya dönmesini destekleyen alternatif ticaret koridorları geliştirmeye odaklanıyorlar. Deniz yolları üzerinde kontroller uygulayabilirsiniz, ancak kara yollarını izlemek zordur. Hepsini takip etmek neredeyse imkansız" dedi.

‘LOJİSTİK KÖPRÜ’

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin’e göre, İran'la ticaret, kendi başına önemli olmakla birlikte, Rusya ile Ortadoğu, Güney ve Güneydoğu Asya arasında “lojistik bir köprü” olarak görülüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER