Hiranur Vakfı çatısında altı yaşında çocuğun ‘evlilik’ adı altında cinsel istismara uğramasını araştıran “Altı Yaşındaki Bir Kız Çocuğunun Evlilik Adı Altında Cinsel İstismara Maruz Bırakılması Olayının Araştırılması Komisyonu” üçüncü kez toplandı.

Toplantıda Millî Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yetkililer dinlendi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yaptığı sunumda 6 yaşındaki H.K.G.’nin okul devamsızlığının takip edilmediği ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri de Hiranur Vakfı’nın denetlenip denetlenmediği yönündeki soruyu yanıtsız bırakarak toplantıdan ayrıldı.

‘O ÇOCUK ARTIK BİZİM TAKİBİMİZDEDİR’

Komisyonun HDP’li üyesi Fatma Kurtulan, istismara uğrayan H.K.G.’nin ilkokulu, ortaokulu ve liseyi okumadığını hatırlatarak “Millî Eğitim Bakanlığının öğrenci takip sistemi aktif olarak çalışmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden okula başlayacak çocuklara dair bütün verileri aldıklarını belirterek, “Biz tuşa bastığımız zaman temmuz ayının 1’inden itibaren bütün çocuklar kendi o kullarıyla otomatik olarak o okulun e-sistemine dâhil oluyorlar. Bizim sistemimize girmiş bir çocuğun bundan sonra sistemden çıkması mümkün değildir, silinemez o çocuk artık bizim takibimizdedir” diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI H.K.G.’NİN OKUL BİLGİLERİNİ TAKİP ETMEMİŞ

HDP Milletvekili Fatma Kurtulan’ın “’Biz bu çocuktan haberdar olamamışız’ diyorsunuz” sözleri üzerine Morkoç, elektronik ortamda bilgi paylaşım sisteminin 2006’da kurulduğunu, H.K.G.’nin sisteme girişinin 2004 olduğunu ifade ederek, “Evet. O tarihte muhtemeldir ki okul müdürü bunu bilememiş, tespit edememiş” dedi. CHP’li Suzan Şahin’in geriye dönük taramanın neden yapılmadığını, geçmişteki verilerin sisteme neden girilmediğini sorması üzerine Morkçoç, “Tarama yapılmamış demek ki” yanıtını verdi. Komisyon Başkanı Cengiz Aydoğdu da, “Yerinde bir soru ama yapılmamış, ihmal edilmiş” değerlendirmesini yaptı.

‘HİRANUR VAKFI DENETLENDİ Mİ?’

H.K.G.’nin 2020 yılında yargıya başvurduğunu, İçişleri Bakanlığının da durumdan haberdar olduğunu belirten HDP’li Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanlığı yetkililerine, “İçişleri Bakanlığı H.K.G.’ye dair 2020 yılından bu yana ne yapmıştır, Hiranur Vakfı’nın faaliyetlerini izlemekte midir?” sorularını yöneltti. CHP Milletvekilleri Ali Fazıl Kasap, Suzan Şahin ve Murat Emir de, “2020’den beri bu olayla ilgili İçişleri Bakanlığının takip ettiği merhaleler nelerdir, Hiranur Vakfı’nı denetlediniz mi, en son ne zaman denetlediniz?” sorularını yöneltince Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, bu soruları yazılı olarak yanıtlayacağını ifade etti ve bu ifadesini üst üste tekrarladı.

EMNİYET BÜROKRATLARI KOMİSYON SALONUNDAN AYRILDI

Emniyet Genel Müdür yardımcısının tavrını ve soruları cevapsız bırakmasını ‘ciddiyetsizlik’ olarak niteleyen muhalefet milletvekillerinin tepkileri artınca Komisyon Başkanı Cengiz Aydoğdu, sorulara yazılı olarak cevap verileceğinin ifade edilmesinin yeterli olduğunu belirtti ve Emniyet Genel Müdürlüğü bürokratlarına teşekkür ederek toplantıdan ayrılabileceklerini söyledi. Başkanın bu sözleri üzerine muhalefetin sorularını yanıtsız bırakan Emniyet bürokratları salonu terk etti.(DUVAR)