Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin'e göre, ilk adım, uygun becerilere sahip kişileri, kamu hizmeti gerçekleştirmeleri için belediye kurtarma hizmetlerine göndermek olacak. 3 bin aceminin bu ilk dalganın bir parçası olabileceğini kaydetti. 

‘UKRAYNA DENEYİMİ’

Bohlin, “Tam olarak kaç kişinin görev kapsamında olabileceğini bilmiyoruz. Bugün belediye kurtarma hizmetinin yüksek alarm ve nihayetinde silahlı saldırı talepleri için tasarlanmadığını görüyoruz. Ukrayna'dan elde edilen deneyim açıktır. Sivil nüfusu korumaya gelince, acil servisler çok ağır bir baskı altında" dedi. Zorunlu hizmet İsveç'te ilk olarak 2008 yılında kaldırılmıştı. 

Bohlin, İsveç hükümetinin bunu eskisinden çok daha büyük ölçekte yeniden oluşturmayı umduğunu sözlerine ekledi ve hizmete çağrılanların kurtarma operasyonları yürütme konusunda ek eğitimlerden geçeceğini belirtti.

ZORUNLU ASKERLİKTEN FARKI YOK

Kamu hizmeti, vatandaşların bir ülkenin savunma yetenekleri için çok önemli olan görevleri yerine getirmek üzere çağrıldığı zorunlu askerliğin sivil eşdeğeridir. Buna sağlık, çocuk bakımı, yangından korunma ve diğer temel hizmetlerdeki pozisyonların doldurulması da dahildir.

İsveç, Rusya'nın askeri faaliyetini gerekçe göstererek 2017'de zorunlu askerliği yeniden başlattı. Politika, insanların dokuz ila 12 ay arasında hizmet vermesini gerektiriyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER