İtalya'nın Veri Koruma Kurumu (Garante), son dönemde küresel olarak popülerleşen ChatGPT yapay zeka sohbet robotunu geçici olarak yasaklayarak verilerin ihlal edilmesine yönelik şüphelerle ilgili soruşturma başlattı. 

‘YAPAY ZEKAYI EĞİTMEK İÇİN…’

Garante, Microsoft destekli ChatGPT'yi 13 yaş ve üstü olması gereken kullanıcılarının yaşını kontrol etmemekle suçlarken, ChatGPT'yi "eğitmek için kişisel verilerin büyük çapta toplanmasını ve depolanmasını haklı çıkaran herhangi bir yasal dayanağın bulunmadığını" duyurdu. 

ChatGPT’nin ana şirketi OpenAI'nin soruşturmalara yanıt vermesi için 20 günü var, ancak dünya çapındaki yıllık cirosunun yüzde 4'üne kadar para cezası alabilir.

İLK OLDU

ChatGPT'nin kullanıcı verilerini kullanmasını geçici olarak kısıtlayan İtalya, yapay zeka destekli sisteme karşı önlem alan ilk Batılı ülke oldu. Chatbot ayrıca Çin, Hong Kong, İran ve Rusya ile Afrika'nın sakinlerinin OpenAI hesapları oluşturamadığı bazı bölgelerinde kullanılamıyor.

ChatGPT, geçen yıl piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji çılgınlığı başlatarak rakipleri benzer ürünleri geliştirmeye, şirketleri uygulamalarına ve ürünlerine benzer teknolojileri entegre etmeye teşvik etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER